latinica  ћирилица
26/03/2019 |  16:11 ⇒ 16:12 | Аутор: СРНА

Венецуела: Отказана настава и рад компанија због нестанка струје

Венецуела је отказала рад компанија и наставу у школама након другог већег прекида испоруке електричне енергије овог мјесеца.

Улице у пријестоници Каракасу остале су скоро празне, а грађани се питају колико дуго ће трајати прекид усљед економске и политичке кризе.

Социјалистичка влада предсједника Николаса Мадура, која је за претходни нестанак струје окривила САД и опозицију, сада је саопштила да се догодио напад на систем напајања електричном енергијом.

Нестанак струје угрозио је компаније, главни аеродром у Каракасу је у мраку, а они који на посао путују ван пријестонице остали су у граду.

Напајање електричном енергијом у већој мјери је поново успостављено синоћ, али је током ноћи дошло до новог прекида.

Нови прекид услиједио је у периоду тензија са САД због доласка руских авиона у Каракас током протеклог викенда, након чега је Вашингтон оптужио Москву за "немарно ескалирање ситуације у земљи".

Русија, која има велике енергетске инвестиције у Венецуели, остала је одан савезник Мадуру, док су САД и већина западних земаља подржале лидера опозиције Хуана Гваида, који се крајем јануара прогласио за предсједника државе.