latinica  ћирилица
26/03/2019 |  19:04 ⇒ 27/03/2019 | 07:39 | Аутор: РТРС

Извјештај о тзв. афери шпијунирања достављен Предсједништву

Министарство безбједности у Савјету министара у техничком мандату доставило је Предсједништву БиХ тражену информацију у вези с наводима о активностима хрватске Безбједносно-обавјештајне агенције и генералног конзула Хрватске, о наводном врбовању селефија за кријумчарење наоружања у БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да има много неразјашњеног у вези с афером која је уздрмала односе с Хрватском. Драган Мектић, министар безбједности у Савјету министара БиХ у техничком мандату, кратко је рекао да остаје при свему што је говорио о том случају.

Наводи из информације о обавјештајном упаду хрватске СОА-е и дјеловању хрватског дипломате Ивана Бандића на придобијању селефија за подметање и кријумчарење наоружања у БиХ, које је Драган Мектић уз подршку појединих сарајевских портала претходних дана износио у јавност, под ознаком су тајности.

- Информација је повјерљивог карактера и не могу говорити детаље о томе, једино могу потврдити све оно што сам раније говорио у вези са тим случајем - навео је Мектић.

Тражени документ отпремљен је у Предсједништво са четири дана закашњења. Додик каже да је подржао захтјев друга два члана Предсједништва да им се достави таква информација и разјасне јавно изнесени ставови о врбовању селефија од стране хрватских обавјештајаца.

Додик је рекао да постоји много нејасноћа у вези с тим, те сматра да ће Предсједништво БиХ о томе разговарати. Навео је да он лично још није имао увид у тај извјештај.

Тзв. шпијунску аферу покренуо је Авдо Авдић, новинар портала Журнал.инфо, близак директору ОБА БиХ Осману Мехмедагићу. Наводе да су хрватски обавјештајци и дипломате покушали придобити припаднике селефијске заједнице из БиХ за преношење оружја у исламске богомоље подржао је Драган Мектић. У причу је увучен његов замјеник Мијо Крешић и новинар РТРС-а Мато Ђаковић, који су све то назвали будалаштином. Хрватска СОА признаје да су њихови оперативци разговарали са бх. држављанима, али кажу да нису врбовали селефије да подмећу и кријумчаре оружје.

- И даље ћемо разговарати, јер морамо ради властите сигурности и наших сусједа, и сигурности ЕУ и НАТО савеза - поручио је Данијел Маркић, директор Сигурносно-обавјештајне агенције Хрватске.

Мракић додаје да су остварили контакт са Х.Ч. који је у сарајевским медијима представљен као особа која је наводно прекинула четворомјесечну сарадњу са хрватском обавјештајном службом, након што су од њега тражили да подметне оружје испред једног месџида у Зеници.

- Овом афером вехабије се представљају као наивни јадници којима ето нека страна служба жели да подметне двије пушке у неком селу богу иза ногу. Страњани код Зенице, то је бесмислица! Прво, вехабије су добро наоружане, радикалне, и имају своје изворе наоружавања и финансирања - рекао је Џевад Галијашевић, експерт за боробу против тероризма.

Случај наводног врбовања селефија од стране хрватске обавјештајне службе истражује Тужилаштво БиХ. Саслушани су Драган Мектић и Авдо Авдић, али из овог тужилаштва данас нисмо могли да добијемо ништа више од тога.