latinica  ћирилица
26/03/2019 |  19:23 ⇒ 27/03/2019 | 07:43 | Аутор: РТРС

Херцеговина: Мигрантска рута кроз минирано подручје

У граничном појасу БиХ и Хрватске, на крајњем југоистоку, у близини требињског села Јаблан До, откривена је група од десет илегалних миграната, од којих петоро дјеце.

Ријеч је о терену који је током рата био линија раздвајања, и у којем се налазе заостала минска поља. Евентуална трагедија је спријечена, а мигранте је преузела Гранична полиција.

Десеточлану групу миграната открили су припадници Црвеног крста и деминери који већ неколико дана обиљежавају терен плакатима са упозорењем на опасност од мина. Познат им је терен и ризик који представљају заостале мине. Јутрос се све десило случајно, око девет часова, у граничном појасу са Хрватском.

Мишо Памучина, координатор за деминирање, ЈУ Екологија и безбједност, Требиње, испричао је да су током својих редовних активности обиљежавања минских поља, покренутих управо због миграната, наишли на њих у близини границе у шуми.

- Били су у веома лошем стању, исцрпљени, једна трудница под температуром. На њима поцијепана одјећа, ту су пет дана лутали брдима. Хрватска полиција их је пребацила преко наше границе и ту смо их нашли - навео је Памучина.

Јусуф, поријеколом из ирачког Курдистана, лута по брдима пет дана, са двоје мало дјеце.

- Неки људи су нас довели, требало је да се укрцамо на брод за Италију. Довео је све породице овдје и рекао да ће се вратити. Није се вратио и ево пет дана спавамо напољу. Дошли смо до неког мјеста, не знам којег, рекли су нам "ово је Хрватска, не можете овамо, идите у Босну". Доверли су нас овдје. Треба нам само воде, рекли смо, а они су рекли да то није њихов проблем. Спавамо пет дана напољу, немамо хране, ништа...- прича Јусуф.

С обзиром на то, да су били у лошем физичком стању, реаговали су представници Градске организације Црвеног крста, послије чега су их преузели припадници Граничне полиције БиХ.

Марица Томовић, секретар ГП Црвеног крста Требиње, каже да су по процедури обавијестили Граничну полицију иа да је сада случај у поступку. припадници ГП су преузели мигранте, а Црвени крст им је је доставио храну и воду.

Из Јединице Граничне полиције Требиње саопштили су да се присуство илегалних миграната у граничном појасу појачава посљедњих дана. Осим у рејону Зубаца, јутрос су откривени и на другим мјестима и враћени у Црну Гору, укупно шездесет.

Миленко Кујунџић, командир Јединице Граничне полиције БиХ, Требиње, каже да су јутрос на подручју Ластве открили  десет миграната и одвратили их, те на подручју Билеће десет, које су такође одвратили.

- Имамо три руте, Никшић-Гацко, Никшић-Билећа и Никшић-Требиње - каже Кујунџић.

Од почетка године, како је навео, спријечен је улазак више од 300 миграната у граничном појасу, који оперативно покрива Јединица Требиње.