latinica  ћирилица
26/03/2019 |  22:35 ⇒ 27/03/2019 | 07:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Војна неутралност добар избор

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија учинила добар изабр када је донијела одлуку о војној неутралности, имајући у виду да је таква позиција у складу и са трагедијом коју је српски народ преживио и за коју нема оправдања, али и у складу са ситуацијом и промјенама у свијету.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

Вучић је за телевизију Хепи рекао да тиме Србија чува своју самосталност, независност и суверенитет.

- Вјерујем да смо добро изабрали - подвукао је он.

Рекао је да не мисли да постоји поларизација у свијету као некада, и да свијет данас није ни квадриполаран, иако имамо четири de facto велике силе - САД, Кину, Русију и Европу (Њемачка и Француска плус).

- Мислим да је позиција Србије у овом тренутку добро постављена и најбоља. Када имате ситуацију у свијету у којој су САД прва војна сила, али одмах уз САД у војном смислу су Русија и Кина - САД имају 750 милиајарди долара војни буџет, Кина 400 милијарди, а Русија око 60 милијарди, али кроз стратешко наоружање, најпаметније троши новац на оружје. Четврта сила која је економски најснажнија, са најбољим животним стандардом и територијом, која постаје свјеотионик демократије, умјесто САД, је Европа, али зато није војна сила - објаснио је он.

Вучић је истакао да је дошло до оштрог заокрета у Европи и да је њемачка канцеларка Ангела Меркел, због јавног мњења које није у корист САД, иако Нијемци имају велику захвалност према САД у прошлости, зато што млађе генерације све негативније гледају на улогу Америке, изашла у Минхену са снажним говором, којим је позиционирала Европу дјелимично против Русије, Кине и САД.

- За нијансу је постављала снажнију разлику Европе према Америци, него према другима. За то је добила највећи аплауз који сам до сада видио, који је трајао 12 минута. Европа се подигла и то је њена велика побједа, јер је то рекла пред највећом делегацијом из САД, у којој су били од Бајдена до Пенса, од бивших до садашњих високих функционера, јер је Америка жељела да покаже да су они ту и да Европа може да рачуна на њих. Нису очекивали тако снажан говор Меркелове - пренио је он.

Указао је да се Америка све више у Европи ослања на Пољску и Грчку, као и на балтичке земље. За Србију је, како је констатовао, добро што је ту Грчка, јер преко грчких пријатеља може да има развијеније односе са САД.

Указао је да постоји нова велика тројка у Европи, а то су Берлин, Хаг и Париз, што показује да ће Европа ићи у двије или три брзине у будућности. Војно, како је рекао, Американци ће рушити сваку идеју европске војске, али Нијемци знају да док Европа нема војске не може бити велика сила.

Објаснио је да у тренутној ситуацији сви јачају сопствене снаге, као што то чини и Србија, те навео да се Мађарска, Румунија и Бугарска наоружавају, да купују оружје на једној страни да се покажу Трампу, а на другој зато што им је потребно.

- Није случајно Трамп рекао да једна Црна Гора може да нас доведе све у сукобе... Важно је да себе оснажимо, са НАТО имамо пристојне односе. Мој посао, као предсједника Србије, је да не дозволимо да се понови 1999. - нагласио је Вучић и додао да је оно што је НАТО учинио тежак злочин и агресија над Србијом.

- Може да се постави питање да ли је српско руководство морало да се понаша другачије? Морало је, и морало је да разумије шта се дешава у свијету, али да је почињен тежак злочин над нашом земљом, у то нема сумње. Сви који хоће искрено да говоре то одлично разумију и помало се стиде шта су урадили 1999. - објаснио је он.

Вучић је рекао да се не смју испустити из вида ни емоције које српски народ гаји.

- Емоције према НАТО су ужасне, из разумљивих разлога. Неки су ме осуђивали, када сам гледао у Слађана који је изгубио двије руке. Упитао сам се јесам ли погријешио својом емоцијом, јер сам можда људе окренуо на ирационални дио политике. Али, какав је човјек који нема емоције. Не треба емоције потцјењивати и морамо рачунати на њих. Одлука о војној неутралности била је рационална - подвукао је он.

Навео је да Србија има споразуме и заједничке вјежбе са НАТО и Русијом, те да и једни и други Београду пребацују када учествује српска војска у вјежбама са једном или другом војском. Што се региона тиче, рекао је да ће покушати да буде лош пророк.