latinica  ћирилица
27/03/2019 |  14:08 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

Бањалучки Студентски центар: Живот у дому по свјетским стандардима (ФОТО)

Недавно реконструисани и изграђени објекти намијењени за смјештај студената, савремена опрема за помоћ при учењу, библиотеке и просторије намијењене за одмор и дружење као и приступачније цијене у односу на приватне смјештаје, разлози су због којих се све већи број студената одлучује за смјештај у неком од павиљона бањалучког Студентског центра.
Студентски центар (фото:banjaluka.net) -
Студентски центар (фото:banjaluka.net)

Студенти бањалучког Унивезитета који студентске дане проводе у дому задовољство квалитетом услуга које им ова установа пружа не крију.

Бруцоши који су се ове године уселили у недавно реконстрисани други павиљон посебно су изненађени условима који су их ту дочекали.

- Моји утисци о дому су савршени, с тим да ја живим у двокреветном апартману и одлично је. Нисам била у дому прије његове санације, али оно што са сигурношћу могу рећи јесте да су сада услови изузено добри - рекла је бруцошкиња Мирнеса Дулић из Бихаћа за banjaluka.net.

Четврти павиљон за најбоље студенте

Упркос нешто већим цијенама смјештаја, највећа заинтересованост студената из године у годину је за четврти павиљон Студентског центра. Он је намијењен најбољим студентима, са највишим просјецима оцјена, а у оквиру расположивих 140 соба, студенти на располагање добијају и мини кухињу, купатило са умиваоником и туш кабином и сопствени балкон.

Четврти павиљон је почео са радом 2016. године, а у склопу објекта налазе се вишенамјенски дневни боравци, читаонице, студентске амбуланте и вешерај. Цијена смјештаја у четвртом павиљону износи 75 КМ за двокреветне и 65 КМ за трокреветне собе.

Драгана Савић из Приједора просјеком оцјена 9.41 на Факултету политичких наука испунила је услове за смјештај у четвртом павиљону у којем борави већ двије и по године.

- Не жалим се на услове у дому, добри су, бар код нас. Собе су комфорне, удобне и има много простора. Приоритети су топла вода, које немамо када је хладно и интернет, то понекад може да представља проблем, јер је само у неким дијеловима дома задовољавајући. Корисник сам и мензе, који је у близини дома и задовољна сам. Цијене су приступачне студентима, особље је љубазно, храна је укусна и увијек нам је на располагању више врста јела - каже она.

Услови у којима су живјели студенти који бораве у првом и другом павиљону бањалучког студентског центра прије реконструкције били су неприхватљиви. Зидови су били пуне влаге, намјештај стар и дотрајао, а заједничка купатила без топле воде. Олујни вјетар који је у децембру 2017. године погодио Бањалуку додатно је погоршао стање у овим павиљонима, а поред првог и другог павиљона велико оштећење претрпио је и трећи павиљон, којем је вјетар порушио кров.

Своје утиске о квалитету услуга првог павиљона, чији је корисник већ двије године, подијелио је и Павле Велеушић из Кнежева.

- Већ двије године сам у дому и јако сам задовољан услугама које дом пружа. Осим тога што имамо заједничке WC-ове на спрату, све је добро. Поред смјештаја користим мензу и услуге прања веша. Цијене су и више него повољне. Храна је у односу на ту цијену заиста добра. Прање веша је 3 КМ. У периоду док се дом санирао једно вријеме сам боравио у трећем павиљону, а један период сам становао приватно. Након санације у дому је много уредније, комфорније и сређеније. Види се заиста да је дом реновиран и да су сада услови доста бољи него прије санације. Промијењени су прозори, затим комплетан намјештај у соби (плакари, столице, столови, полице, кревети), зидови су окречени, промијењени су паркети и постављен ламинат, нове туш кабине и плочице. Топле воде увијек има, бар ја нисам имао проблема до сада - прича Павле.

Улагања Владе Републике Српске у младе 

Радови на реконструкцији Студентског центра отпочели су у мају 2018. године, а средствима у износу од 4,5 милиона КМ, колико је Влада Републике Српске издвојила за санацију првог и другог павиљона замијењен је комплетан намјештај у собама, унутрашња столарија, извршени радови на кровним конструкцијама и хидро и електро инсталацијама, у купатилима су замијењене туш кабине и керамика као и бројни други радови који су омогућили да слике старог дома препустимо забораву.

Побољшање животних услова у дому није праћено повећањем цијена смјештаја, па су тако студенти и даље за двокреветну собу у првом павиљону дужни да издвоје 25 КМ, док је цијена трокреветне собе нешто јефтинија и износи 20 КМ.

- Од 2016. године сам у дому, у другом павиљону, тако да сам имао прилику да живим и у старом дому. По мом мишљењу, дом прије санације је био катастрофалан, услови су били веома лоши и нехумани с обзиром на то да је било буђи и да су зидови били шупљи, а о старим прозорима да не причам. За вријеме санације био сам у приватном смјештају као и сви ми који нисмо имали избора. Повећаје трошкова је било, али преживјело се. Садашњи реновирани дом изгледа стварно како је требао одувијек и да буде, тако да се чекање исплатило. Доста је ту нових ствари, од туш кабина, столарије до кревета. Сада је стварно све на нивоу који је задовољавајући за студенте и могу да кажем да се чекање исплатило“, рекао је Живко Бубњевић из Шипова, корисник услуга Студентског центра.

Студентски смјештај (фото:banjaluka.net)

Какво је стање у трећем павиљону, који је у олујном невремену у децембру 2017. претрпио велика оштећења, рекла је Кристина Марковић из Гламоча.

- Била сам у дому када је вјетар одувао кров и било је то страшно искуство. Ја сам на другом спрату, тако да вода толико није ни дошла до моје собе. Али опет смо се морале попаковати, све је било јако стресно. Мислим да смо требали почети са евакуацијом одмах послије прве вечери кад је дувао јак вјетар - присјећа се она и додаје да је за санацију било потребно нешто мање од мјесец дана, те да је тренутним стањем у овом павиљону ипак задовољна.

Студенти су и тада показали солиодарност са својим колегама, па су тако заједничким снагама и финансијским средствима које је одобрила Влада Републике Српске радили на санацији оштећеног објекта и омогућили да студети који бораве у овом павиљону за нешто мање од мјесец дана поново буду у својим собама.

- Задовољна сам животом у дому, ту живим већ двије године. Сасвим су солидни услови за живот по цијени од 25 КМ мјесечно. Штета настала током невремена је санирана, кров је поправљен, зидови окречени. Сматрам да онај ко није живио у дому не може рећи да је истински искусио студентски живот. Доста тога се научи о животу и људским односима. Од проблема у дому издвојила бих можда то да мајстори нису редовни што се тиче поправака. У портирници постоји свеска гдје се пишу кварови у собама, међутим за мајсторима буквално мораш ходати да ти поправе шта треба, џаба што се пише у ту свеску - прича Кристина.

Студентски смјештај (фото:banjaluka.net)

Са дјелимичном санацијом, радови на побољшању услова у овом павиљону не би требали да престану па се тако у наредном периоду очекује потпуна реконструкција.

- Услови у трећем павиљону су на нешто лошијем нивоу, с обзиром на то да је и он претрпио велику штету у невремену и дјелимично је саниран. У плану имамо комплетну санацију трећег павиљона како би заокружили цјелину са санацијама и пружили једнаке услове свим студентима. Санација трећег павиљона и јесте први захтјев студената. Такође, потребно је урадити санацију спортских терена и кухиња у двије мензе, као и читаонице у трећем павиљону - рекао је директор Студентског центра Драгослав Топић.

Домаћи специјалитети у ресторану

Укусни специјалитети домаће кухиње, као привремена замјена за мамину трпезу, студентима су доступни у студентској мензи, организованој у виду два ресторана који се налазе у склопу Студентског центра.

Два линијска ресторана распоређена су на двије различите локације у граду, а оно што студенти, корисници мензе поред укусне хране и љубазног особља посебно истичу јесте цијена од 3 КМ, по којој су им доступна сва три оброка у току дана.

- Користим студентску мензу и сматрам да су цијене и више него повољне. Сва три оброка коштају 3 КМ и мислим да је та цијена приступачна свим студентима. Споменуо бих и то да студентски центар за дјецу без једног родитеља у коју категорију спадам и ја, уплаћује 45 КМ за мензу сваки мјесец. Јако фина политика према студентима. Храна је у односу на ту цијену заиста добра - рекао је задовољан корисник Павле Велеушић, студент Правног факултета.

Студенти који бораве у дому нису једини корисници услуге смјештаја ове установе. Уз могућност доплате за доручак и бесплатно кориштење интернета и кабловске телевизије, Студентски центар је у виду туристичког смјештаја на располагању и за све посјетиоце града на Врбасу.

Директор Студентског центра "Никола Тесла" Драгослав Топић рекао је да су корисници ове услуге углавном спортска и културна удружења, као и гостујући професори Универитета у Бањалуци.

- У склопу другог и првог павиљона располажемо са смјештајним капацитетом од 50 кревета који је намијењен за комерцијално издавање и већ имамо уговорен велики број ноћења са разним спортским, културним и студентским удружењима. Цијена ноћења је 28 КМ, али у зависности од величине групе одобравамо попусте и до 50 одсто. У Павиљону 4 имамо 16 двокреветних соба, и оне су намијењене углавном за смјештај гостујућих професора који их користе на основу уговора са Универзитетом, а тренутно у гостима имамо студенте из Русије, Италије, Јапана - истакао је он,

И дјечији вртић у дому

Да побољшавање услова живота у дому неће завршити са реконструкцијом првог и другог павиљона, те да нас и у будућности очекују улагања у квалитет бањалучког Студентског центра поручује и директор ове установе.

- Након реконструкције првог и другог павиљона услови за боравак су на високом нивоу и студенти су задовољни. Установа у наредном периоду има у плану реализовати пројекат отварања мини вртића за дјецу, како би родитељи студенти могли боравити са дјецом у дому и уједно студирати, ово је позитиван примјер европских домова - каже директор Драгослав Топић

Предсједник Скупштине студената Љубиша Карлица истиче да је много тога урађено за вријеме његовог мандата, али да још увијек постоје многи захтјеви студената за које се нада да ће се реализовати у наредном периоду.

- У току мог мандата отворен је четврти павиљон, реконструисан први и други павиљон, што је за нас студенте најбитније. Поред тога, у току мог мандата заједно са представницима студената у Управном одбору изборили смо се да не дође до поскупљења смјештаја ни у једном павиљону и исхране у студентској мензи. Изборили смо се да се отворе ТВ и интернет сала у трећем павиљону и такође да се у истом павиљону прошире капацитети читаонице. Трајно је ријешен проблем недостатка топле воде који су се често дешавали у прошлости. Већина студената је задовољна, али наравно да има неко и незадовољан јер имамо још неке ствари за које ћемо се борити, а то су реконструкција трећег павиљона, бржи проток интернета у свим павиљонима и побољшање квалитета хране у студентској мензи - навео је Карлица.

Извор: banjaluka.net