latinica  ћирилица
28/03/2019 |  11:07 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

У Фочи промовисана књига "Српска прича"

Књига "Српска прича-сјећања из рата и револуције 1941-1945" мајора југословенске војске у отаџбини Александра Милошевића једна је искрена прича о успонима и падовима, истинама и заблудама српског народа - истакнуто је на промоцији у Фочи. Књигу је приредио историчар из Београда Немања Девић.

Приређиваћ Немања Девић појашњава да је "Српска прича" искрена прича о свему што је мајор Александар Милошевић, официр војске Краљевине Југославије, револуционар, сељачки син, герилац и потоњи политички емигрант преживио у својих скоро 100 година живота.

- Књига је писана из једног угла једног равногорског команданта тако да у њјој не можемо да тражимо објективну историју цјелине Другог свјетског рата. Писац то није ни покушао да представи, ми видимо једну историју без мржње и пристрасности и важно нам је да кроз тај угао видимо што нам се то десило у двадесетом вијеку - рекао је приређивач књиге Немања Девић.

"Српска прича" је приређена према мемоарима револуционара Александра Милошевића, на основу његових записа које је у Канади добио од мајоровог сина Горана. У овој књизи објелодањен је читав један вијек као трајно свједочење, истакнуто је у Фочи.

- Александар Милошевић био је човјек који је био јако моралан и частан официр и за кога чак и комисија за утврђивање ратних злочина 1946. године није пронашла нити један документ или свједока о извршењу злочина - рекао је историчар Предраг Остојић. 

На промоцији у Фочи, коју је организовала Српске централна библиотека "Просвјета", речено је да у припреми треће издање књиге. Приређивач наставља промоције - у Србији, у Бањалуци, Сребреници и Братунцу.