latinica  ћирилица
28/03/2019 |  12:34 | Аутор: СРНА

Мектић упознао министре о случају "Селефије"

Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић рекао је да је данас упознао Савјет министара са информацијом у случају "Селефије" коју је Министарство безбједности доставило Предсједништву БиХ.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Он је изјавио да је та информација повјерљивог карактера и да не може да саопшти више детаља у вези са њом.

- Ми смо Предсједништву доставили информације у оној мјери у којој то не задире у оперативне ствари које раде безбједносне агенције - истакао је Мектић новинарима након сједнице Савјета министара.

Он је потврдио да је упознат са информацијом да су три држављанина БиХ у овом случају затражили неку врсту заштите у Амбасади БиХ у Словенији.

- Након што примимо ту информацију, надлежне безбједносне агенције у БиХ ће провјерити тачност навода из те информације - рекао је Мектић.

Према његовом мишљењу, ове ствари треба рјешавати и у међусобној комуникацији са хрватском страном.

Он сматра да нема потребе да ико обавјештајно продире на територију БиХ, а да надлежне институције у БиХ нису обавијештене и да институционално не сарађују.

- Нема потребе да се на такав начин прибављају неке информације које немају везе са тероризмом, али се тичу других друштвених и политичких питања у БиХ. Хрватска страна је, на неки начин, признала оно све о чему смо ми говорили и до чега смо ми дошли. Нису то демантовали, али је било и за очекивати да тако нешто неће ни признати - тврди Мектић.

Он наводи да је бх страна спремна, с циљем будуће професионалне коректне сарадње, да њене безбједносне агенције разговарају са хрватском страном о овом питању и аргументује им своја сазнања.

Према писању медија, "хрватске службе су врбовале селефије које су биле на пропутовању кроз ту земљу да би прокријумчарили оружје из Добоја у Зеницу".

Предсједништво БиХ затражило је да му Министарство безбједности достави свеобухватну информацију о медијским наводима да су хрватске дипломате и обавјештајци врбовали припаднике радикалног исламистичког селефијског покрета за кријумчарење наоружања у БиХ.

Мектић је прије тога рекао да Министарство дуже вријеме располаже информацијама о томе.