latinica  ћирилица
29/03/2019 |  18:57 ⇒ 30/03/2019 | 10:29 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ поново оспорио 9. јануар; Српска ће и даље славити Дан Републике

Уставни суд БиХ, по други пут од новембра 2015. године, оспорио је право грађанима Српске да 9. јануар обиљежавају као Дан Републике.

Деветочлано вијеће, међу којима и троје страних судија, донијело је одлуку којом се поништава члан 2. став 1. Закона о Дану Републике Српске, и практично брише 9. јануар, као празник грађана Српске.

Услиједила су снажна реаговања из Српске и порука да ће се 9. јануар и убудуће славити и обиљежавати као Дан Републике, а да су судије Уставног суда себе поново ставиле на стуб срама.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић упутила је позив, на састанак, свим предсједницима политичких странака са сједиштем у Српској, сазнаје Срна. Састанак би требало да буде одржан у уторак, 2. априла.

Уставни суд БиХ бацио је под ноге историјско право и референдумску вољу грађана Републике Српске на 9. јануар. Позивајући се на раније одлуке, Уставни суд уважио је захтјев девет бошњачких и хрватских делегата из Вијећа народа и неуставном прогласио законску одредбу којом се на основу потврђене воље грађана Српске 9. јануар утврђује као Дан Републике.

- Оспорена одредба је укинута и одређено је да престаје да важи наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику БиХ - наведено је у одлуци.

Предсједавајући Уставног суда Златко Кнежевић поручио је путем сарајевских медија да власти Српске морају измијенити Закон о Дану Републике, али није рекао како су судије гласале.

Предсједница Републике Српске каже да је за институције Српске обавезујући суд грађана који су убједљивом већином на референдуму одлучили да ће Дан Републике и убудуће бити обиљежаван на дан када је формирана Република Српска.

Оспоравањем 9.јануара Уставни суд, у коме сједе стране судије, још једном је доказао да се руководи политичким, а не правним критеријумима, нагласила је Цвијановићева.

- Нажалост, одлука Уставног суда БиХ додатно ће нарушити ионако крхко повјерење грађана Српске у ту институцију којој, очигледно, дневни ред у највећој мјери диктира политичко Сарајево. У складу са очекивањима грађана Републике Српске, као и историјским чињеницима, обавеза институција Републике Српске јесте да очувају 9. јануар као празник њеног рођења - поручила је Цвијановићева.

Република Српска и даље ће славити 9. јануар, сагласан је предсједник Парламента Српске Недељко Чубриловић. Најавио је да ће Народна скупштина наћи адекватан одговор на одлуку Уставног суда БиХ.

- Одлука Уставног суда обесмишљава рад ове правосудне институције, која узима себи за право да оцјењује историјске чињенице као што је 9. јануар. Народна скупштина, када добије одлуку Суда и види на шта се она све односи, наћи ће адекватан одговор и свакао ће упутити одговор, поштујући одлуку Суда - рекао је Чубриловић.

И премијер Српске Радован Вишковић поручује да ће се обиљежавати 9. јануар као Дан Републике без обзира на одлуку Уставног суда БиХ којом је, како примјећује, заправо нанесена штета БиХ.

- Одлука Уставног суда БиХ нас неће спријечити да обиљежавамо 9. јануар - Дан Републике. По ко зна који пут, овај суд оспорава наш празник и доноси политичке, а не правне одлуке - поручио је Вишковић.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да народ у Српској неће одустати од прославе Дана Републике, без обзира на одлуке Уставног суда БиХ.

- Дан Републике Српске, 9. јануар је успостављен прије ратних дејстава у БиХ и то сви знамо и не нарушава ничија права, али опет нас враћају на почетак. Они морају да знају да народ неће одустати од Дана Републике Српске, и даље ћемо прослављати 9. јануар и нећемо га препусти никоме, нарочито забораву - јасан је Лукач.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, изјавио је за Срну да је бесмислено поново коментарисати политички мотивисане одлуке Уставног суда БиХ, које се односе на обиљежавање Дана Репубилке Српске.

- Српска ће наставити да обиљежава Дан Републике 9. јануара - поручио је Додик.

Одлука Уставног суда БиХ којом је оспорено право народа да 9. јануар обиљежава као Дан Републике, у суштини руши темеље Устава БиХ, негира конститутивност српског народа и разграђује државну заједницу БиХ, саопштено је из СДС-а.

У ПДП-а су сматрају да је одлука донесена под снажним притиском СДА, увјерени су да ће Република Српска смоћи снаге за разуман и мудар одговор.

- Мислим да је ово лоша и беспотребна одлука Уставног суда којом нас уводе поново у једну врсту политичких турбуленција. Други пут су донијелу ту одлуку и ми ћемо други пут снажно стати иза става да се настави славити и обиљежавати 9. јануар као Дан Републике и убијеђен сам да ће политичке странке наћи адекватан, легитиман и институционалан одговор и омогућити да се и даље настави обижељажавање 9. јануар као Дан Републике - истиче Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Борци који су уз велику жртву одбранили Републику Српску насталу 9. јануара 1992. поручују да нема те одлуке Уставног или било ког суда која их може натјерати да се промијени однос српског народа према том датуму.

- Тај дан ће се славити много масовније и веселије него што је то било до сада и због тога хвала Уставном суду БиХ што нас мобилише и зближава у прослави Дана Републике Српске - рекао је Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

За разлику од званичника Српске, којима и сам припада као и већинске јавности, потпредсједник Републике, Рамиз Салкић, одлуку Уставног суда БиХ назива логичном и очекиваном јер је тај суд раније оспорио 9. јануар. Сматра да ће то урадити сваки пут када Влада и НСРС покушају да игноришу ту одлуку.

Занимљиво да у образложењу одлуке, Уставни суд не ограничава надлежност Народне скупштине Републике Српске да распише референдум о томе којег датума ће се прослављати Дан Републике, па ето прилике да опет грађани на референдуму потврде да то буде 9. јануар.