latinica  ћирилица
29/03/2019 |  14:07 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Оштра реаговања из Српске на одлуку Уставног суда БиХ

Уставни суд БиХ оспорио је Закон о Дану Републике Српске - 9. јануару. Одредба по којој је 9. јануар Дан Републике, укинута је и одређено је да престаје да важи наредног дана, од дана објављивања одлуке у Службеном гласнику БиХ. За званичнике Српске одлука Уставног суда БиХ дио је оркестриране активности против Републике Српске и није правна, већ политичка. Поручују: Наставићемо да славимо 9. јануар - Дан Републике Српске!

Златко Кнежевић, предсједник Уставног суда БиХ, истакао да ће Народна скупштина Републике Српске и Влада као предлагач очигледно морати да измијене или допуне Закон о Дану Републике Српске.

- Уставни суд је донио одлуку када је ријеч о оцјени уставности. Ради се о датуму деветом јануару, и усвојио је њихов захтјев и прогласио неуставном одредбу о деветом јануару као Дану Републике Српске и поништио ту одредбу и наредног дана, та ће одредба престати да важи - рекао је је Кнежевић за Н1.

Према његовим ријечима, Уставни суд уопште се не упушта у право Републике Српске да прогласи свој Дан Републике Српске.

- Такође, пошто је у одлуци речено да Република Српска има право да организује референдум и утврди Дан Републике Српске, међутим ова норма и означени датум девети јануар, није уставна. Значи да ће НСРС и Влада као предлагач очито морати измијенити или допунити Закон о Дану Републике Српке. Како и у ком обиму, то је на властима Републике Српске - додао је Кнежевић.

Предсједница Српске Жељка Цвијановићреагујући на данашњу одлуку, рекла је да је Уставни суд БиХ још једном доказао да се при одлучивању руководи политичким, а не правним критеријумима, те да је у потпуности преузео улогу коју је у прошлости имао ОХР.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је да ће се 9. јануар и даље славити у Српској и најавио да ће парламент ускоро наћи адекватан одговор на одлуку Уставног суда БиХ.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић поручио је у Бањалуци да ће Српска славити 9. јануар – Дан Републике без обзира на данашњу одлуку Уставног суда БиХ која је политичка, а не правна.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је бесмислено поново коментарисати политички мотивисане одлуке Уставног суда БиХ које се односе на обиљежавање Дана Републике Српске.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да народ у Српској неће одустати од прославе Дана Републике, без обзира на одлуке Уставног суда БиХ.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да ће Српска остати трајна и неупитна са свим својим уставним надлежностима и 9. јануаром, рођенданом који јој нико не може укинути јер тако жели и одлучује њен народ.

Милуновић је оцијенио да је Уставни суд БиХ као и небројено пута до сада донио одлуку против интереса српског народа, засновану на провокаторским и политикантским захтјевима бошњачких представника.

- Више од 23.000 родољуба у одбрамбено-отаџбинском рату дало је живот за одбрану њеног постојања, тако да о томе нема и не може бити разговора, нити расправе - навео је Милуновић у писаној изјави.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра да ће најновија одлука Уставног Суда БиХ,  само још више ујединити Србе у прослави тог дана.

- Неспорна историјска чињеница јесте да је 9. јануара 1992. године пргоглашена Република Српска, као знак борбе српског народа за равноправност у БиХ - рекао је Савчић.

Српски представници требало би да напусте заједничке институције БиХ, истиче предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић.

- Оваква одлука Уставног суда БиХ је неприхватљива за српски народ и интересе Републике Српске, јер се њоме игнорише Српска и постојање њених институција, Одбрамбено-отаџбински рат и српске жртве рата - рекао је Митровић Срни.

Српски народ ће наставити да слави 9. јануар - Дан Републике Српске и не интересују га било чије одлуке по том питању, па ни Уставног суда БиХ, истиче предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић.

Дукић наводи да је Уставни суд БиХ најновијом одлуком којом оспорава 9. јануар - Дан Републике Српске показао да "игра исту игру" као и Међународни суд у Хагу који је осудио Србе на 2.000 година затвора.

- За српске логораше ова одлука Уставног суда БиХ је неприхватљива јер се њом игноришу српске жртве рата и борба српског народа у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату за равноправност у БиХ - рекао је Дукић Срни.

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић изјавила је Срни да се Уставни Суд БиХ најновијом одлуком, којом се оспорава 9. јануар - Дан Републике, водио политиком, поручивши да ће српски народ увијек славити тај дан.

- Уставни суд БиХ се овом одлуком више водио политиком и био инструисан од странаца него што је констатовао стварно стање на терену и у БиХ - рекла је Рајилићева.

Правни експерт Витомир Поповић изјавио је за Срну да нема основа да Уставни суд БиХ мијења историјске чињенице као што је Дан Републике Српске, јер за то није надлежан.

- Датум Републике Српске је настао прије формирања Уставног суда БиХ. Сигурно је да одлуку Уставног суда БиХ не треба спровести у Републици Српској - рекао је Поповић.

Потпредсједник Народне скупштине Српске и адвокат Милан Петковић каже да је изненађен и разочаран одлуком Уставног суда БиХ. 

- Без обзира што смо у цјелости до сада изгубили повјерење у тај Уставни суд, он и даље показује да се упушта у у оцјену историјских чињенице, у прекрајање историје, да се више бави политиком него правом -  каже за Српскаинфо Петковић.

Он је убијеђен ће српски народ наставити да слави Дан Републике Српске на начин како га је славио и до сада и да ће 9. јануар постојати све док постоји Република Српска.

- То ни једна одлука, ни један суд не може да забрани – поручује Петковић.

Став СНСД-а је да је одлука Уставног суда БиХ у вези са Даном Републике Српске скандалозна и да се њоме Уставни суд, умјесто као врховни институционални ауторитет БиХ, идентификује као институција за ревизију историје, изјавио је портпарол СНСД-а  Радован Ковачевић.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ Сташа Кошарац рекао је да је запрепаштен одлуком Уставног суда која негира референдумску вољу српског народа, као једног од три конститутивна народа у БиХ.

Предсједник ДНС-а Марко Павић изјавио је да је одлука Уставног суда још један политички, а не правни акт донесен у режији истих извршилаца као и много пута раније.

- Иако Уставни суд, на начин како ради, не ужива никакво повјерење у Републици Српској нити у правном свијету, он се опет дрзнуо да оспори уставно уређење БиХ гдје је Република Српска једна од два ентитета - изјавио је Павић Срни.

Члан Главног одбора Социјалистичке партије и посланик у Народној скупштини Републике Српске Горан Селак
 
Селак сматра да Уставни суд БиХ наставља да доноси политичке умјесто правних одлука, те да не види начин на који Република Српска може да испоштује овакву и овако донесену одлуку.

- Одлука Уставног суда БиХ показује да је Уставни суд у својој суштини Антиуставни суд који негира конститутивност српског народа, руши темеље Устава БиХ и разграђује државну заједницу БиХ. Квази суд којем је била спорна и музичка мелодија химне ''Боже правде'', али којем нису спорни 25.новембар и 1.март, док им је споран 9.јануар као секуларни празник, претворио се у уставотворца и институцију која насилно мијења уставни поредак, мајоризујући вољу, идентитет и конститутивност српског народа и Републике Српске - наведено је у саопштењу СДС-а.

Српска демократска странка позива све институције у Републици Српској, као и све политичке партије, да заштите Устав Републике Српске, Дан Републике Српске, као темељена демократска права Републике и њених грађана.

Одлука Уставног суда БиХ је трагикомична и одсликава потпуну девастираност правног система БиХ, изјавио је Срни посланик ДНС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Нешић.

- Чињеница да се не оспорава право Републике Српске да има свој дан Републике, али се оспорава датум 9. јануар, представља нонсенс, незабиљежен у правним аналима. Било би занимљиво чути образложење, како су од 365 дана у години, 364 у складу са Уставом, а само је један, 9. јануар, неуставан - истакао је Нешић, који је и члан Предсједништва ДНС-а.

Душко Вукотић, предсједник Удружења Ветерани Републике Српске, рекао је да је Уставни суд БиХ сам себе обесмислио.

- Одлуку Уставног Суда БиХ смо прихватили мирно и достојанствено јер је овај суд себе дефинитивно обесмислио, тако да од данас дефинитивно нас из Репунлике Српске овај суд и његове одлуке не треба да интересују - рекао је Вукотић.

Уставни суд БиХ утврдио је да одредба Закона о Дану Републике Српске којом се 9. јануар утврђује као Дан Републике није у складу са Уставом БиХ, при чему је наглашено да се овим не доводи у питање постојање самог празника Дан Републике Српске.

Уставни суд ово је утврдио разматрајући захтјев девет делегата Вијећа народа Републике Српске за оцјену уставности члана 2 став 1 Закона о Дану Републике Српске.