latinica  ћирилица
01/04/2019 |  12:33 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Комисија за Сребреницу: Неће бити оглашавања у јавности до окончања рада

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године званично је почела да ради.

Данас је одржана конститутивна сједница, на којој је одлучено да се чланови комисије неће оглашавати у јавности до окончања рада, а рок за подношење извјештаја је година дана.

Из Комисије је саопштено да би преурањени контакти са медијима, због важности мисије коју треба да обаве, били непотребни и контрапродуктивни, прије него што дођу до конкретних закључака на основу доступне документације и анализа које су потребне да објективно ураде посао. У Центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, подржавају овакав став комисије и истичу да ће поштовати њихову независност у раду. Додају да су комисији обезбиједили све материјално-техничке претпоставке за рад.

- Мислим да је управо то оно што је најважније – да комисија потупно независно утврди, на основу чињеница и доказа шта се дешавало у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године. Као што смо данас обезбиједили све материјално-техничке претпоставке да комисија може да ради и функционише, тако ће бити и до краја њиховог рада. Дакле, неће бити препрека да све оно што буду захтјеви комисије овај Центар, у складу са својим мандатом и надлежностима, у потпусноти испоштује - каже Милорад Којић, директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске.

Предсједавајући комисије за Сребреницу је израелски стручњак за истраживање Холокауста, Гидеон Грајф, а осим њега у комисији су Аденреле Шинаба из Нигерије, Јуки Оса из Јапана, Роџер Бајард из Аустралије, Зенг Ји из Кине, Ђузепе Закарија из Италије, Маркус Голдбах из Њемачке, Лавренс Арманд Френч из САД и Марија Ђурић из Србије. За подношење извјештаја о страдању свих народа на подручју Сребренице од 1992. до 1995. године, од Владе Републике Српске добили су рок од годину дана.

- Међутим, може се можда десити да не заврше у року од годину дана, али то зависи од комисије, не зависи од нас. Али, тај рок јесте годину дана и надати се да ће истражити све сегменте који буду сматрали да су потребни да се обраде у њиховом раду и да ће коначан извјештај бити за годину дана - напомиње Којић.

Став да неће иступати у јавности до окончања посла има и Међународна комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године, која је своју конститутивну сједницу одржала прошле седмице. Обје комисије именовала је Влада Републике Српске 7. фебруара, чему је претходила скупштина одлука о њиховом формирању.