latinica  ћирилица
01/04/2019 |  13:49 ⇒ 18:33 | Аутор: РТРС

Којић: Најважније да Комисија утврди истину о дешавањима у Сребреници

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, рекао је за РТРС да је најважније да Међународна комисија за Сребреницу потпуно независно, на основу чињеница и доказа, утврди шта се дешавало у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године.

Којић је рекао да је Центар створио све материјално-техничке претпоставке за рад Међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године.

- Одлуком Владе, Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица задужен је за пружање административне и техничке подршке. Комисија се неће оглашавати у јавности до окончања рада и ми ћемо поштовати ту одлуку. Комисија најбоље зна шта ради и поштоваћемо њихову независност у раду - истакао је он.

Којић је подсјетио да би Комисија у року од годину дана требало да сачини извјештај.

Подсјећамо, у Бањалуци је данас одржана конститутивна сједница ове комисије.

Влада Републике Српске именовала је 7. фебруара чланове двије међународне и независне комисије - за страдање свих народа у и око Сребренице од 1992. до 1995. године и за страдање Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године.

Предсједавајући Комисије за Сребреницу је Гидеон Грајф, израелски стручњак за истраживање Холокауста.

Осим Грајфа, чланови Комисије за Сребреницу су Аденреле Шинаба из Нигерије, Јуки Оса из Јапана, Роџер Бајард из Аустралије, Зенг Ји из Кине, Ђузепе Закарија из Италије, Маркус Голдбах из Њемачке, Лавренс Арманд Френч из САД и Марија Ђурић из Србије.