latinica  ћирилица
02/04/2019 |  15:53 ⇒ 03/04/2019 | 07:39 | Аутор: РТРС

Почело суђење Дрековићу због ратног злочина над српским цивилима

Саслушањем првог свједока Тужилаштва, пред Судом БиХ почело је суђење ратном команданту 4. корпуса тзв. АРБиХ Рамизу Дрековићу.

Тужилаштво терети Дрековића да је лично издао наређење за гранатирање Калиновика. У једном од артиљеријских напада погинула је 15-годишња Станислава Копривица и рањено петоро дјеце истог узраста. Свједок Митар Сладоје, у рату директор школе, рекао је да је више од 300 ученика задње године рата свакодневно страховало од граната, које су испаљиване са непријатељских положаја.

Прве гранате пале су на Калиновик 22. априла 1995. године. Ученици и наставници приморани су да се скривају у ходницима и подруму, али је настава како-тако одржавана - свједочио је бивши директор школе. Тако је било све до 3. јуна. Баш на дан када су ученици завршних разреда добили свједочанства, граната великог калибра пала је у центар града, мање од 100 метара од школе.

- Мој син је био у тој групи која је кренула из школе. Чули су испаљење, неки су се склонили, неки нису. Пет их је рањено. Знам сва имена, а једна дјевојчица - Станислава Копривица је смртно страдала - рекао је свједок Митар Сладоје.

У љетопису школе у Калиновику остало је уписано да је граната усмртила ученика генерације и тешко ранила дјецу, која и данас имају здраствених проблема. И након скоро 24 године Милка Копривица у соби чува кћеркино свједочанство, а у срцу огромну бол због ненадокнадивог губитка.

- Мене зову и кажу - Станислава је погинула. Вољела бих знати ко је бацио гранату и ко је наредио. Могло је погинути више дјеце, али на срећу а на моју несрећу, погинуло је само моје дијете - прича Милка.

Душанка Ашкраба која је рањена у гранатирању Калиновика сматра да је вријеме да неко одговара, поготово за смрт дјевојчице од 15 година.

-  Зашто она није могла да живи, не разумијем, зашто се то морало десити? - пита Ашкраба.

Смртоносна граната испаљена је са положаја 450. лаке бригаде из састава 4. корпуса којим је командовао Рамиз Дрековић, са положаја у Бјелимићима, општина Коњиц.

Одбрана оптуженог покушала је да гранитариње представи легитимним, јер се у Калиновику налазила војска и полиција, а складишта муниције су била близу школе.

Наредно рочиште и саслушање нових свједока заказано је за 23. април.