latinica  ћирилица
02/04/2019 |  16:07 ⇒ 03/04/2019 | 08:03 | Аутор: РТРС

Синдикална организација МИП-а: Невиђени непотизам и дискриминација (ФОТО)

Синдикална организација Министарства иностраних послова у Савјету министара саопштила је данас да се "у овом министарству спроводи невиђена дискриминација и неравноправан однос према запосленим службеницима, те да је начин кадровског попуњавања у само задње четири године надмашио све могуће законске норме".
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

У писму упућеном министру иностраних послова у техничком мандату Игору Црнатку, замјенику министра и секретару МИП-а, те Канцеларији за ревизију МИП-а, Агенцији за државну службу БиХ и Самосталном синдикату државних службеника и запосленика, а које је у посједу РТРС-а, указује се само на неке, како кажу, уочене активности.

- Према правилнику, мандат дипломата и запосленика траје не мање од три и не више од четири године и то се углавном примјењује према већини, осим према одређеним "миљеницима", од којих су неки у дипломатско-конзуларним представништвима неколико мандата без повратка у сједиште, а неки у истом ДКП-а пет, шест, па и више година -наводи се се у писму Синдикалне организације МИП-а.

Поред тога, додаје се, постоје писмени захтјеви за одлазак у ДКП дугогодишњих запосленика који не могу да дођу на ред од тек запосленог страначког кадра који се у сједишту МИП-а БиХ "проврте" неколико дана и након тога, као привилеговани, добију рјешење о распореду на најбоље дестинације.

СДСЗ допис, 1. страна (Фото: РТРС)

- Разумијемо да сваки министар и његов замјеник имају одређену одговорност према својој странци и кадру, али скрећемо пажњу да ова институција није ничија приватна својина у којој се запошљавају подобни, веома упитних квалитета, већ државна институција гдје треба да се запосли млад, стручан, образован и паметан кадар који управо ради тога што ви радите одлазе из наше земље - истиче се у писму.

Из Синдикалне организације МИП-а питају по којем се то законском основу иста имена запослених нон-стоп налазе на списку ДКП-а БиХ у Београду, Загребу, Љубљани, Бриселу, Бечу, Минхену, Берлину, Франкгурту, Штутгарту..., а другима се нуде искључиво далеке дестинације?

- Да ли заиста мислите да је ово ваше приватно власништво? Такође, примијетили смо да су кабинети министра и замјеника министра постали попут аутобуске станице са безброј савјетника који само пристижу и удомљавају се у МИП-у и дипломатско-конзуларној мрежи без икаквог законског реда. Имамо случај експресног запошљавања, боравка у сједишту од пар дана и слања у ДКП ради спајања са породицом! Поштована господо, зар ви мислите да ће се вјечно ћутати о томе шта и како ви радите? Слична ствар се дешава када је ријеч о напредовању у служби, гдје не напредују људи према својим годинама стажа, квалитету, већ према томе којој политичкој фракцији припадају - наглашава се у писму..

Из наведеног произилази да у МИП-у постоје државни службенивци који су 20 година на мјесту секретара и не могу добити унапређења, наводи се у писму, а исто тако постоје и они који за пар година па чак и мјесеци стигну до дипломатског ранга министра савјетника.

СДСЗ допис, 2. страна (Фото: РТРС)

- Поштовани министре и замјениче, по закону, ваш савјетници су у овој институцији све до окончања ваших мандата, што апсолутно не подразумијева да послије ваших одлазака морају добити статус државних службеника и остати у Министарству. Колико смо имали прилику видјети, сви савјетници из ваших кабинета су запослени на врло сумњивим конкурсима и сада доводите нове у техничком мандату, које на исти начин покушавате да смјестите у МИП и дипломатско-конзуларну мрежу - наводи се у писму.

Из Синдикалне организације наводе да се иста ствар дешава и са пријемом приправника гдје сва дјеца немају исте полазне тачке на конкурсима, јер се "одређенима" дају испитна питања неколико дана прије тестирања.

- И задња ствар је невиђени непотизам у овој државној установи, у којој се више не зна ко је коме фамилија и није довољно што се запосле мужеви, жене, дјеца, већ се иде и даље све до "тетки", "стрина" и "кумова". Управо све горе наведено и јесте разлог због којег ви нашу дјецу тјерате из земље у којој су рођени, јер они немају никаквих шанси поред ваши миљеника и подобних. Једноставно, сви ви у Савјету министара немате мјере и одавно су изгубљени сви критеријуми за нормално функционисање државе - истиче се у писму које је у посједу РТРС-а.

У писму се наглашава да до сада није виђено да се овако нешто ради пред крај мандата, као и да никада није било више непотизма у згради МИП-а као за вријеме мандата Игора Црнатка.

- Сигурни смо да се ово исто дешава и по осталим институцијама Савјета министара и још смо сигурнији да је вријеме да томе дође крај и да профункционишемо напокон као нормално уређена правна држава - наводи се у писму Синдикалне организације МИП-а.