latinica  ћирилица
03/04/2019 |  12:32 ⇒ 18:52 | Аутор: СРНА

Озваничена сарадња АНУРС и Музеја савремене умјетности

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић и директор Музеја савремене умјетности Српске Сарита Вујић потписали су данас у Бањалуци Споразум о дугорочној сарадњи, којим ће бити омогућени заједнички наступи са циљем афирмисања српског културног идентитета у земљи и иностранству.

Споразумом ће бити унапријеђена институционална сарадња у стручном и техничком смислу, а биће омогућен заједнички рад на пројектима из области ликовних умјетности, подизање нивоа у култури и демократског дијалога, те штампање монографија најзначајнијим умјетницима Српске и других студија из области ликовних умјетности, архитектуре и историје умјетности.

Предсједник АНУРС Рајко Кузмановић рекао је да је Академија до сада потписала 16 споразума о сарадњи са институцијама из Српске, Европе и свијета, али да је од посебног интереса сарадња са институцијама које дјелују у Српској.

Он је најавио да ће бити потписан и споразум о сарадњи и са Универзитетом у Источном Сарајеву.

- Битно је да се наука простире у ширим оквирима, европским и свјетским - поручио је Кузмановић.

Он сматра да ће сарадња са Музејом савремене умјетности Српске бити веома корисна.

Директор Музеја савремене умјетности Српске Сарита Вујић рекла је да Споразум представља јачање започете сарадње која се односила на заједничке пројекте и садржаје када је ријеч о изложбеним активностима.

- Наша сарадња ће бити испреплетана у стручном и научном смислу и вјерујем да ћемо у наредном периоду више сарађивати када је ријеч о промоцијама наших ликовних умјетника, као и у области историје умјетности, архитектуре, дизајна и свих других умјетничких сфера - рекла је Вујићева.

Она је изразила увјерење да ће сарадња бити усмјерена и на публиковање монографија аутора и презентацију изложби у Галерији АНУРС.