latinica  ћирилица
04/04/2019 |  10:56 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Сјећање на страдале припаднике Полиције Српске (ФОТО)

Служењем парастоса и полагањем вијенаца код Централног споменика погинулим и несталим припадницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске у Бањалуци је данас обиљежен 4. април - Дана полиције Српске.

Вијенце су положили предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, предсједник Владе Радован Вишковић, министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, директор Полиције Српске Дарко Ћулум и изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорад Којић.

Фото: РТРС

Код Централног споменика вијенце су положили и министар унутраших послова Србије Небојша Стефановић, министар одбране Србије Александар Вулин, делегације Руске Федерације, Борачке организације Републике Српске, Савеза логораша Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука.

Фото: РТРС

Парастос је предводио Његово преосвештенство владика бихаћко-петровачки Сергије који је рекао да су се данас окупили да се сјете светих предака који су животе уткали у Републику Српску, кућу наше слободе.

Фото: РТРС

- Немам ријечи које би довољно похвалиле њихову жртву, јер да није било њих и ми се данас не бисмо звали овако како се зовемо - истакао је владика Сергије.

Парастосу су присуствовали и чланови Владе Републике Српске, бивши министри Српске, припадници Полиције Републике Српске и многобројне јавне личности политичког и друштвеног живота Српске.

Фото: РТРС

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је Срни да Министарство никада неће заборавити прве српске специјалце погинуле у почецима стварања Републике Српске и Полиције Српске, као и све који су положили живот за Републику.

Фото: РТРС

Лукач је истакао да је стварање Полиције Републике Српске почело на веома тежак начин и наставило се ратним дејствима у којим су 782 припадника МУП-а дала живот у борби за одбрану Републике.

- Имамо данас Републику Српску и МУП, који је из године у годину све јачи, организованији и бољи с циљем очувања безбједности Српске - рекао је Лукач.

Фото: РТРС

Централна манифестација одржана је у Бањалуци, односно у Центру за обуку Министарства унутрашњих послова у Залужанима.

 

Поводом Дана полиције Републике Српске, у Цркви Свете Тројице у Приједору је служен парастос, а у сједишту приједорске Полицијске управе положено цвијеће и прислужене свијеће код спомен-обиљежја припадницима са подручја ове управе који су погинули у протеклом рату.

Помоћник начелника Полицијске управе Приједор Миле Добријевић рекао је да је одата почаст колегама који су у одбрамбено-отаџбинском рату своје животе дали за одбрану Републике Српске и нагласио да та жртва никада не смије бити заборављена.

На спомен-обиљежју у згради Полицијске управе Приједор уклесана су имена 74 припадника ове управе, као и имена шест припадника Седмог одреда Специјалне бригаде полиције.

Полицијска управа Приједор организовала је тактичко-технички збор на Тргу мајора Зорана Карлице, гдје су полицијски службеници представили опрему, средства и возила која користе у раду

 

Припадници добојске Полицијске управе положили су цвијеће и минутом ћутања одали почаст за 127 погинулих припадника ове управе у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату. Замјеник начелника ове полицијске управе Ненад Стевановић рекао је да су 102 припадника активног и резервног састава и 25 припадника Специјалне бригаде полиције Републике Српске дали живот за мир, слободу и благостање у Српској.

Добој (Фото: СРНА)

Парастосу и полагању вијенаца присуствовали су чланови породица погинулих полицијаца и пензионисаних радника Полицијске управе Добој, те представници Градске управе, Удружења породица погинулих и несталих бораца Добој, Петог одреда Специјалне бригаде полиције Добој, Удружења "Ветерана Републике Српске" и добојске Борачке организације.

Полицијска станица Добој један, добојска Полицијска станица за безбједност саобраћаја и Јединица за подршку Полицијске управе Добој, претходно су поводом обиљежавања 4. априла - Дана полиције Републике Српске, у новоизграђеном објекту организовали Дан отворених врата за дјецу из добојске Јавне предшколске установе "Мајке Југовић".

Испред зграде Полицијске станице у Броду је положено цвијећа и прислужене свијећа код спомен-обиљежја за 12 погинулих полицајаца из ове општине. Цвијеће испред спомен-обиљежја положили су чланови породица погинулих, командир Полицијске станице Брод Слободан Милићевић са сарадницима, представници општинске Борачке организације и делегација општине.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић рекао је да су припаднци МУП-а Српске показали праву вриједност свог хуманог позива, истакавши да су према подацима у одбрамбено-отаџбинском рату погинула 782 припадника МУП-а. Он је захвалио припадницима Полицијске станице Брод за велико разумијевање и сарадњу када је ријеч о активностима Борачке организације.

У Градишци је код спомен-плоче у згради Полицијске управе служен парастос полицајцима погинулим у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату. Замјеник начелника Полицијске управе Градишка Жељко Пузић навео је да је у протеклом рату погинуло 12 полицајаца из Градишке и седам из Српца.

Предсједник Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила општине Градишка Драгица Матковић честитала је Дан полиције свим полицајцима у Српској, нагласивши да је битно да се они на овај дан присјете својих погинулих колега.

Градишка (Фото: СРНА)

Полицијска управа Градишка је, након служења парастоса организовала и пријем за породице погинулих полицајаца и пензионисане полицајце ове управе.

У згради Полицијске управе у Мркоњић Граду служен je парастос и положени су вијенци на спомен-плочу погинулим припадницима МУП-а са подручја ове општине. Прислуживањем свијећа и полагањем вијенаца сваке године буде одата почаст погинулим припадницима МУП-а Републике Српске који су своје животе уградили у темеље Српске.

Мркоњић Град (Фото: СРНА)

У Храму Успења Пресвете Богородице на Палама служен парастос за 136 погинулих припадника Полицијске управе Источно Сарајево и положени вијенци на Централно спомен-обиљежје.

Припадници Полицијске управе Источно Сарајево вијенце су положили и на споменик некадашњем замјенику начелника Центра јавне безбједности Српско Сарајево Срђану Кнежевићу, који је био и командант специјалне јединици Војске Републике Српске "Бели вукови".

Замјеник начелника Полицијске управе Источно Сарајево Игор Кушић рекао је новинарима да је служен парастос и да су вијенци положени на сва спомен-обиљежја у свим организационим јединицама Управе за полицајце који су животе уградили у темеље Републике Српске.

У Дервенти је испред Полицијске станице служен парастос и положени вијенци код спомен-обиљежја за 10 припадника МУП-а Српске.  Вијенце су положиле породице погинулих припадника МУП-а, начелник општине Дервента Милорад Симић, командир локалне Полицијске станице Бранко Грабовац са сарадницима, као и делегација општинске Борачке организације.

Симић је свим припадницима полиције честитао Дан полиције и истакао да Полиција Републике Српске представља тековину, стабилност и безбједност свим грађанима.

Дервента (Фото: СРНА)

- Моје задовољство је данас бити овдје. Обрадован сам позивом - увијек и данас смо присуствовали парастосу у знак сјећања на припаднике полиције који су животе дали за ово што данас уживамо сви. Имао сам жељу данас бити и у Бањалуци на свечаности, али, осјећам да ми је прече да будем у Дервенти - рекао је Симић.

Код Централног споменика на тргу у Шамцу данас је служен парастос за петорицу погинулих полицајаца, а положени су вијенци и прислужене свијеће. Командир Полицијске станице Шамац Бобан Илинчић каже да су припадници ове службе учествовали у бројним активностима у оквиру обиљежавања Дана полиције Српске, као што је добровољно давање крви, те спортским манифестацијама.

Фото: СРНА

Када је ријеч о стању безбједности на подручју Полицијске станице Шамац, Илинчић је оцијенио да је задовољавајуће, наводећи да је у прва три мјесеца ове године евидентирано 17 кривичних дјела, као и прошле године.

Припадници которварошке Полицијске станице обиљежили су Дан полиције Републике Српске полагањем вијенаца на спомен-плочу погинулим припадницима Станице јавне безбједности Котор Варош. Парастос је служио јереј Дамир Врховац који је рекао да су погинули полицајци хероји, јер су дали живот за одбрану Републике Српске.

- Њихове жртве не смију бити заборављене - поручио је Врховац и похвалио запослене у Полицијској станици што се сваке године окупљају на овај дан и молитвом одају помен колегама.

Котор Варош (Фото: СРНА)

Командир Полицијске станице Котор Варош Игор Ковачевић положио је вијенац на спомен-плочу погинулим припадницима СЈБ Котор Варош. Он је рекао да је безбједносна ситуација на подручју ове општине у свим сегментима на задовољавајућем нивоу.

У Полицијској станици Крупа на Уни данас је поводом Дана полиције Републике Српске положено цвијеће и прислужене свијеће код спомен-плоче петорици полицајаца погинулих у протеклом рату.

Након полагања цвијећа уприличен је пријем за пензионисане полицијске службенике и представнике општинских институција.

Командир Полицијске станице Зоран Кутањац рекао је да су у прва три мјесеца ове године на подручју општине Крупа на Уни евидентирана три кривична дјела, а расвијетљеност кривичних дјела је 66,7 одсто.

Извор: РТРС/СРНА