latinica  ћирилица
04/04/2019 |  12:01 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Дан полиције Српске - спремни да одговоре на све изазове (ФОТО)

Полиција Републике Српске прославља 27. рођендан. Дан полиције обиљежава се широм Српске, а централна свечаност одржана је у Бањалуци, односно у Центру за обуку Министарства унутрашњих послова у Залужанима гдје присуствују највиши званичници Српске.

Централна манифестација почела је постројавањем ешалона Полиције и свечаним дочеком предсједнице Српске Жељке Цвијановић.

Интониране су химне Републике Српске и Србије, а затим је минутом ћутања одата почаст страдалим припадницима МУП-а у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Обиљежавању, осим предсједнице Српске, присуствовали су предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач, директор Полиције Српске Дарко Ћулум, министар одрбране Србије Александар Вулин и министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.

Цвијановићева је подсјетила да Српска данас обиљежава Дан полиције у миру и слободи, свјесна важности очувања и јачања институција и опредијељена за даљи напредак.

- Дан кад је формирана Полиција Републике Српске један је од најважних датума које обиљежавамо. И све ове године од свог настанка Полиција и Министарство унутрашњих послова представљају гаранцију нашим грађанима да ће живјети мирније и безбједније, а да ће Република уживати стабилност коју заслужује - рекла је предсједница Српске.

Она је истакла да жели да види да се у друштву поштују демократске вриједности, али да полицајци не смију бити развлашћени.

Премијер Српске истакао је да је Република Српска гарант опстанка српског народа на овом простору и да навјажнију улогу у томе има МУП, у који је Српска, у посљедњих десет година, уложила 40 милиона КМ.

- Посљедњих десет година улажемо значајне напоре на унапређењу материјалног статуса припадника Полиције. Задовољство ми је што видим овај центар, урађен у циљу да олакша обуку - рекао је Вишковић.

Он је додао да ће формирањем резервног састава полиције бити унапријеђена безбједност у Српској.

Фото: РТРС

Министар унутрашњих послова Српске честитао је Дан полиције. Обраћање је, на најзначајнији дан МУП-а, започео помињањем жртве 782 полицајца који су дали свој живот за изградњу Српске.

Он је навео да је циљ МУП-а Српске подмлађена и обучена полиција. Подсјетио је да су материјални услови унапријеђени и да је набављено оружје и опрема, како се никада не би догодио "нови Зворник".

- 800 младих полицајаца ушло у МУП. 325 младих полицајаца овог мјесеца требало би да добије статус приправника у организационим јединицама МУП-а - истакао је Лукач.

Он је рекао да су отворени нови објекти попут Полицијске управе у Добоју, реновиране зграде ПУ Фоча и Зворник, те да је већина објеката власништво МУП-а.

- Све то је реализовано уз подршку /предсједнице/ Жељке Цвијановић, /премијера/ Радована Вишковића и /предсједавајућег Предсједништва БиХ/ Милорада Додика. Захвалан сам што су препознали визију МУП-а Српске - истакао је Лукач.

Лукач је подсјетио да је току конкурс за упис 280 кадета 21. генерације Полицијске академије.

Предсједавајући Предсједништва БиХ нагласио је да Полиција Републике Српске може да одговори на све изазове.

- Поносан сам што сам припадао групи људи која је одбила реформу полиције прије десетак година - рекао је Додик.

Он је нагласио да је Полиција Српске доказала да може да буде на висини задатка и да нико не смије да понижава полицајце.

- Желимо да убудуће покажемо своју способност да будемо дио међународних полицијских снага у борби против тероризма, али и у контексту мигрантске кризе - поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је истаоак да је важно да власти чине све да положај полицајаца буде бољи.

- Поносан сам на овакву Полицију Републике Српске, иако морамо побољшати положај и материјални статус полицајаца. Полиција не смије оклијевати, али је и нико не смије понижавати - истакао је Додик.

Министар унутрашњих послова Србије, којем је данас уручена Златна значка МУП-а Српске, рекао је да ке то једно од најзначнијих признања које је добио.

- Драго ми је што сам у братској Републици Српској и што могу да видим да блиски пријатељски односи два МУП-а могу бити и јачи - нагласио је Стефановић.

Он је рекао да Република Српска има савремену, опремљену и снажну полицију која може да заштити сваког грађанина Српске.

Фото: РТРС

Након централне манифестације обиљежавања Дана полиције, званичници Српске и Србије обишли су спомен-собу страдалим припадницима МУП-а Српске.

Фото: РТРС

Фото: РТРС

Обиљежавање Дана полиције почело је парастосом за 782 погинула припадника МУП-а и полагањем вијенаца код Централног споменика испред сједишта ове институције.

Фото: РТРС

Фото: РТРС

Министар унутрашњих послова Српске, честитао је свим припадницима МУП-а Дан полиције, а честитке су упутили и бројни званичници.

Поводом Дана полиције, у Залужанима је свечано отворена прикључна саобраћајница на магистрални пут код кружног тока поред Центра за обуку МУП-а Републике Српске.

Фото: РТРС

Пресијецањем врпце, ову саобраћајницу свечано су предали на употребу премијер Српске, министар унутрашњих послова Српске и вршилац дужности директора предузећа Путеви Српске Ненад Нешић.