latinica  ћирилица
04/04/2019 |  16:52 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Свједок чуо да су тијела убијених војника ЈНА бачена на Бентбаши

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, свједок "Е" је рекао да је чуо да је Јука Празина наредио Нермину Узуновићу званом Шок и Бакиру Хотићу да из Миљацке изваде тијела убијених војника која су била бачена на Бентбаши.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Говорећи о убиству заробљених припадника ЈНА 22. априла, овај бивши припадник Јукине јединице навео је да му је предвече по повратку са задатка његов саборац Кенан Спахић рекао да је приведено осам резервиста ЈНА који су заробљени на Добрињи.

Сутра је, како је рекао, од Спахића чуо да су убијени испод Дома полиције, али му није рекао ко је то учинио.

- Чуо сам да су тијела бачена на Бентбаши, у Миљацку испод ресторана `Базени`. Становници су се бунили због непријатног мириса лешева, па је Јука наредио Нермину Узуновићу званом Шок и Бакиру Хотићу да их изваде из Миљацке и склоне - испричао је свједок "Е".

Подсјећајући га на исказ који је дао у Тужилаштву БиХ 2015. године, тужилац Весна Илић навела је да је током истраге свједок рекао да је сигуран да му је Спахић рекао да је видио како су Хотић и Узуновић одвукли лешеве у плавом комбију, што је он данас демантовао.

Након предоченог исказа датог Тужилаштву БиХ 2007. године, у којем је навео да је у току ноћи чуо да ће заробљени војници бити стријељани, свједок је данас изјавио да се не сјећа, али да је могуће.

Свједок је на почетку рочишта потврдио да је са петнаестак припадника Јукине јединице, међу којима су били Кенан Спахић, Бакир Хотић и Сенаид Чавчић звани Рогатица, са Алипашиног поља у априлу 1992. године прешао у Дом полиције у којем су већ били Викићеви специјалци.

Објаснио је да су на Алипашином пољу имали акредитације "Патриотске лиге", а да су у Дому полиције добили акредитације резервног састава специјалне полиције, које су користили до септембра када су постали припадници такозване Армије БиХ.

- У Дому полиције смо остали 10 до 15 дана и за то вријеме смо по Јукиној наредби ишли у акције на Врацама, у Вогошћи, "Претису", претресали станове и вршили хапшења. Ухапшене и оружје које смо прикупили обавезно смо предавали Јуки, о чему је он даље одлучивао - рекао је свједок.

Исте задатке, каже, обављали су и када су у мају прешли у оближње обданиште јер због великог прилива људи нису могли сви да се смјесте у Дом полиције.

Током унакрсног испитивања Викићевог браниоца, адвоката Адне Добојлић, свједок је рекао да никада није видио ни чуо да је Празина добио било какво задужење од Драгана Викића, те да никад није чуо да је било који припадник Викићеве Специјалне јединице на било који начин учествовао у овом догађају.

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Викић, Пушина, Узуновић и Човчић, према оптужници, били су информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

У оптужници је наведено да су они били информисани о стављању под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура заробљених војника ЈНА који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена, с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

Суђење ће бити настављено 11. априла.