latinica  ћирилица
06/04/2019 |  17:12 ⇒ 07/04/2019 | 11:54 | Аутор: РТРС

Мектић признао да жели БиХ у НАТО

Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић, гостујући на сарајевској Фејс телевизији, недвосмислено је поручио да подржава улазак БиХ у НАТО. С обзиром на Резолуцију Народне скупштине о војној неутралности, јавности није јасно чије ставове заправо заступа министар безбједности у техничком мандату и да ли су то ставови његове странке.

Мектић не престаје да изненађује, боље речено, шокира. Нановији експлицитни став је да би БиХ требало да буде чланица НАТО.

- С обзиром на нашу читаву прошлост, желио бих да тај процес према НАТО, да кажемо, некако више заједнички гурамо. Ту причу око НАТО, да како год, уђе или не уђе у НАТО, нико никоме не представља опасност - рекао је Мектић.

На какву конкретну опасност министар безбједности мисли није појаснио. Тврди, НАТО би му донио више сигурности, БиХ му је "некако на Западу и више је везана за Запад, и ако је тај Запад буде хтио, можемо опстати". Иде Мектић и корак даље:

- Исто бих волио и да Србија, без обзира шта је сада званични став Србије и србијанске политике, исто тако да уђе. Ми смо овдје окружени НАТО-ом и да једном на овом подручју дефинитивно рашчистимо са сукобима и ратовима.

На Мектићеву констатацију, врх СДС-а још се не изјашњава. Лидер ове странке Вукота Говедарица није био доступан за коментар. Да ли је то и званични став ове странке интересује и СНСД, а посебно, да ли је то и разлог зашто одбијају понуду за јединствен наступ те двије странке у институцијама у Сарајеву.

- Политику СДС-а дефинитивно води /Бакир/ Изетбеговић и питање је, с обзиром на то да садашњи сазив Савјета министара може донијети одлуку о активацији МАП-а, да ли ће министри СДС-а послушати Бакира и имплементирати њихове политике? Сарадњу са СНСД одбијају и износе ставове потпуно неприхватљиве за Републику Српску, а односе се на НАТО и НАТО интеграције - истиче Сташа Кошарац, шеф клуба посланика СНСД-а у ПД ПСБиХ.

Кошарац поручује да Мектић нема разлога да буде нервозан због истраге коју против њега води Тужилаштво БиХ. Ионако ће, кажe, његови шефови и пријатељи Бакир Изетбеговић и Осман Мехмедагић Осмица наћи начина да га извуку и "оперу". А ако би га СДС искључила због ставова о НАТО, СДА би га одмах примила у своје редове, сматра Кошарац.