latinica  ћирилица
08/04/2019 |  18:38 ⇒ 09/04/2019 | 10:33 | Аутор: РТРС

Бихаћ: Рок од 30 дана бх. властима због миграната

Влада Унско-санског кантона, категоричано је рекла "не" доласку нових миграната. Иако илегални мигранти свакодневно стижу до Бихаћа, кантоналне власти су институцијама БиХ дале рок од 30 дана за измјештање миграната из прихватних центара Бира и Мирал. Из Бихаћа је данас упућена и порука да слиједе кривичне пријаве за несавјестан рад одговорних бх. служби што је произвело тешку ситуацију.

Оперативна група за координацију активности и надзора над мигрантском кризом на подручју Унско-санског кантона остаје при ставу да се капацитети за прихват миграната у постојећим привременим центрима не може повећати. Од Министарства безбједности у СМ БиХ траже да се хитно одреди локација за привремени миграциони центар, за шта су им дали рок од 30 дана.

Кантоналнио премијер Мустафа Ружнић поручио је да ће кантонална влада по истеку тог рока искористити своје законске надлежности, тј. у сегменту кантоналних јавних установа и предузећа, од инспекције рада, завода за јавно здравство, ветеринарског завода, те кантоналног МУП-а како би ови центи били затворени.

Иако су позиви у помоћ били константни, Служба за послове са странцима БиХ, остала је нијема пред овим проблемом, поручују надлежни у Унско-санском кантону.

- Уколико не поступе по нашим упутствима, ми ћемо у том случају бити присиљени да контактирамо надлежно кантонално тужилаштво и покренућемо кривични поступак за несавјестан рад њихове службе - истакао је Нермин Кљајић, министар унутрашњих послова УСК.

Годину дана живе у страху, поручују Бишћани. Мигрантски центри у градској зони, учестале пљачке стамбених објеката, али и вандалско понашање миграната, разлози су због чега их више не желе у свом граду.

Анкетирани грађани наводе да се због инцидената чији су актери мигранти више не осјећају безбједно у свом граду, па многи одустају и од уобичајне поподневне шетње. Родитељи страхују за дјецу, јер је било случајева узнемиравања дјевојчица, али и упада миграната у куће и продавнице. 

Додатни проблем мигрантске руте према Хрватској су минирана подручја, упозорава Оперативна група. Категорични су да је то још један од разлога због којих мигранти немају шта да траже овдје.