latinica  ћирилица
09/04/2019 |  19:19 ⇒ 10/04/2019 | 08:39 | Аутор: РТРС

Зашто Сарајево ћути о илегалној производњи оружја и муниције?

- Постоје информације о илегалној производњи оружја и муниције у фабрикама намјенске индустрије у Федерацији, иза чега стоји СДА - упозорио је у Мостару предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додао је да ће питање неконтролисане намјенске производње, као и сумњиве састанке и попис војно способних Бошњака, морати "веома брзо да се рашчисти".

У Сарајеву, за сада, о овоме ни ријечи. Фокус јавности усмјеравају на осуде најављеног формирање резервног састава полиције.

Авети ратне прошлости и разни послијератни "аманети", посљедњих година, све чешће су "уточиште" проналазили у Сарајеву. Овај пут, "централа", има и своје огранке у Федерацији. У Мостару су у посљедња три мјесеца "изасланици" СДА одржали најмање два састанка којима су присустовали предсхедници мјесних организација те партије из херцеговачког региона, представници СДА комисије за безбједност и обавјештајне заједнице. Врши се попис војно способних Бошњака, али и оних који нису војно обучени, упозорава на расположиве информације, предсједавајући Предсједништва БиХ.

- Тиме тачно хоће да се направи њихова профилација у смислу гдје су били, шта су радили у току рата, а они који нису војно обучени да се види на који начин би могли да се припреме за неке по њима евентуалности - рекао је Додик.

Или "за не дај Боже" како прије само годину, свјесно или несвјесно "усклику"лидер СДА Бакир Изетбеговић. Уз ратни поклич спомињао је тада дронове, покретне хаубице, ракетне системе, транспортере, пушке, муницију... Модернизује се и цвјета производња у Игману из Коњица, БНТ-у из Новог Травника, горажданском Гинексу, бугојанском Бинасу, Витезиту из Витеза, те сарајевским – Претису, Зраку, Ремонтном заводу.

Намјенском индустријом управљају углавном Изетбеговићеви страначки пулени. Милионске послове склапају са Саудијском Арабијом, Афганистаном, Америком.... Но претекне и за "не дај Боже", на бх. тлу. И даље ће, клицао је горљиво тада Изетбеговић. И то у повећаном капацитету. И неконтролисаном, упозорава Додик! И због наставка успостављене праксе је, каже, Изетбеговићу и његовој СДА стало да постојећи Савјет министара и у њему подобни Срби, што дуже "трају"!

- Сада видимо да постоји илегални план производње оружја и муниције у фабрикама. Такве информације долазе код нас. Тражимо да се провјере те информације, да ли је истина или није истина. Волио бих да није истина, али долазе информације да се управо о томе ради - навео је Додик.

Умјесто аргументованог образложења, из СДА штуро саопштење – тотална бесмислица – тврде. Уз већ флоскуларно и за сва дешавања у БиХ прилагодљиво им, спомињање Милошевићевог "режима", геноцида, агресије...правдање је то пишу, најављеног формирања резервног састава полиције и "скретање" пажње са Додикове опструкције у формирању Савјета министара.

Заборављају, међутим ревносни креатори страначког саопштења, али не и јавност, да је послије сваког разговора о формирању власти, управо Изетбеговић тражио још седам дана, па онда 10, па још неколико....сам пројектовао рокове за формирање Савјета министара. И сам их кршио трагајући за бошњачким привјеском. Утркујући се ко ће јаче да осуди најављени резервни састав полиције Српске, данима већ "заборављају" и да преброје полицајце у свом дворишту.

- Од полицијских снага на простору Српске покушава се направити нека врста оружане силе која би се могла употријебити или злоупотријебити, зависи како ко гледа - сматра Рамиз Салкић лан Предсједништва СДА и потпредсједник Републике Српске.

Ређали су се претходних дана сарајевски политичари и разни аналитичари, удружења, повратници у Српску...на транспарентност из Српске, инсинуирали и "свезнајући" откривали разне намјере, према властитим критеријима, поредили са земљама региона и уређеним европским .....Забринути за имовину у Српској, за егзистенцију, чак и за животе! Спомињали рат и позивали на реакцију омиљених међународних представника. Баш као ономад, када је Српска, након година апстиненције, транспарентно, најавила набавку 2.500 пушака.

- БиХ све треба осим оружја, поготово на овакав начин, да један ентитет набавља, а други остане по страни - говорио је раније Адил Османовић, замјеник предсједника СДА.

Но, и мимо производње "за не дај Боже", испоставило се тада да кантоналне полиције, одвојено и ентитетска - федерална, имају много више дугих цијеви него Српска. И да континуирано и даље набављају, али тајно!

Баш као што се и након под палицом СДА, пројектоване афере "резервни састав" испоставља да Федерација има скоро 4.000 полицајаца више од Српске. Или 10.820 разних кантоналних и федералних МУП-оваца. Само Сарајево - готово као пола Српског МУП-а, и то без бх. полицијскох агенција који у том граду столују. А неке од њих попут Дирекције за координацију полицијских тијела, са тешко нарушеним националним балансом има чак 54 одсто запослених Бошњака, што је ономад потврдила и канцеларија Омбудсмена БиХ. Није ли заиста вријеме да Изетбеговић и његови емисари, јавно, транспарентно и искрено поспреме своје двориште!? "За дај Боже" свима у БиХ.