latinica  ћирилица
10/04/2019 |  13:56 ⇒ 14:03 | Аутор: СРНА

Савановић: Не постоје разлози за рад недјељом

Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске противи се раду трговина недјељом и сматра да би тај дан требало да буде нерадни за трговачку дјелатност, изјавио је данас предсједник овог гранског синдиката Горан Савановић.
Горан Савановић - Фото: РТРС
Горан СавановићФото: РТРС

Он је рекао новинарима у Бањалуци да Синдикат већ дуже спроводи активности како би остварио тај циљ, додајући да синдикалци тренутно институционално настоје да дођу до зацртаног резултата, али да не искључују могућност и осталих видова синдикалне борбе.

- Ако не успијемо да 100 одсто остваримо тај циљ, онда ћемо затражити измјене закона, прије свега Закона о раду и Закона о трговачкој дјелатности у дијелу који се тиче накнада за запослене са захтјевима да се знатно повећа проценат додатка за рад недјељом - рекао је Савановић.

Он је навео примјер Словеније, гдје накнада за рад једну недјељу у мјесецу износи 250 одсто, те 500 одсто ако се раде двије недјеље у мјесецу.

Према његовим ријечима, ако Скупштина града донесе одлуку да радно вријеме тржних центара у Бањалуци недјељом буде до 22.00 часа, вријеме ће показати да је то промашена одлука јер ће бити остварен скоро безначајан профит.

Савановић је рекао да активност представника појединих политичких партија који указују на овај проблем, као што је народни посланик ПДП-а Драшко Станивуковић, и активност синдиката "немају исте циљеве".

- Он то ради углавном ради личне промоције и хвала му што је на страни радника, али су нам циљеви различити - нагласио је Савановић.

Говорећи о тешком положају радника у сектору трговине, он је навео да је просјечна фебруарска плата била 688 КМ, да им радно вријеме траје више од 40 часова седмично, да се ради шест до седам дана у седмици, као и да већина запослених у том сектору дио плате прима "на руке".

Савановић је најавио да ће овај грански синдикат већ сутра упутити дописе ресорним министарствима, Инспекторату Српске, те Савезу општина и градова Српске са захтјевом да празници дефинисани Законом о празницима Српске буду нерадни дани.

- Рад у дане празника плаћа се са додатних 40 одсто, а ми сматрамо да би тај постотак требало да буде најмање 140 одсто -додао је Савановић.

Говорећи о допису који је Синдикат радника трговине и услужних дјелатности БиХ упутио предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу у којем од њега тражи да нареди строге инспекцијске контроле рада у дане празника ради једнаког поштивања Закона о празницима Српске и омогућавања свим радницима да славе празник, он је рекао да то представља омаловажавање и Владе Српске и синдиката, али и Републике.

- Овим се жели импутирати да неки од народа нема право да слави празник, али то може бити и покушај преноса надлежности на мала врата, односно да се на нивоу БиХ донесе јединствени закон о празницима. Овде постоји синдикат који штити права свих радника, без обзира из којег су народа - истакао је Савановић.