latinica  ћирилица
11/04/2019 |  08:53 ⇒ 21:27 | Аутор: РТРС

Стевандић: Нећемо присуствовати ванредној сједници ПД ПС БиХ

Предсједник Српског клуба у Представнчком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић позвао је данас на договор и поштовање воље народа изражене на изборима како се настала политичка криза и напета ситуација у БиХ, не би потпуно измакли контроли.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Он је поручио да посланици из реда српског народа данас неће присуствовати ванредној сједници.

Стевандић је у саопштењу навео да је, након проведених парламентарних избора 2018. године и побједе коалиције СНСД, ДНС, СП и Уједињене Српске, почела одмах опструкција имплементације изборних резултата од стране побједничке групације у ФБиХ предвођене са СДА која траје до данас.

- Иако су се резултати избора одмах имплементирали и успоставли сви органи власти у Републици Српској, на нивоу заједничких органа у БИХ, прекршени су законски рокови за формирање Савјета министара иако је постојала јасна парламентарна већина. Ми, парламентарци из Републике Српске и члан Предсједништва, а актуелни предсједавајући Предсједништва господин Милорад Додик, нисмо спремни за политичке уцјене и наметање правила да би смо одговорно обављали дужности на мјестима за која смо добили већинску подршку из Републике Српске - истакао је он.

Стевандић је нагласио да би било крајње вријеме да се формира Савјет министара и одблокира рад Комисије за избор Савјета министара како би се могли на легалан и законит начин формирати радна тијела Парламента и отпочети ријешавање нагомиланих проблема грађана.

- Ми смо апсолутно јединствени и одговорни људи и не намећемо своју вољу и перцепцију у БиХ и ФБиХ већ желимо искрени дијалог и компромис око усаглашених питања које се тичу живота и рада сваког грађанина ове земље. Не прихватамо измишљање проблема и наметање ријешења са циљем да се ми из Републике Српске таргетирамо у јавности и лажно окривимо за опструкцију и нерад јер је узрок опструкције и нерада управо блокада формирања Савјета министара, а посљедица тога могућа парализа институција са несагледивим посљедицама како по европску агенду тако и по саму Босну и Херцеговину што је већ предмет приговора и критика из Европске уније - наводи пресједник Српског клуба у ПД ПС БиХ.

Истиче да нико из Републике Српске у побједничкој коалицији не сноси ни минимум одговорности због наведених блокада, те додаје да због тога они не могу да прихвате учешће на данашњој ванредној сједници Парламентарне скупштине, јер би тиме пристали да радие под уцјенама и диктату.

Повезане вијести:

Посланици СНСД-а неће присуствовати хитној сједници ПД ПС БиХ