latinica  ћирилица
12/04/2019 |  11:55 | Аутор: Независне

Бањалучанин на прагу НБА лиге

Бањалучанин Никола Поповић, који је кошарку почео да тренира у Баскету 2000, пријавио се на НБА драфт 2019. године и могао би да заигра у најјачој кошаркашкој лиги на свијету.
Никола Поповић (Фото:Boston) -
Никола Поповић (Фото:Boston)

Двадесетједногодишњи Поповић је након бањалучког Баскета 2000 прешао у београдску Црвену звезду, с којом је играо финале јуниорске Евролиге 2015. године, а био је и јуниорски репрезентативац Србије.

Са Србијом је на Свјетском У17 првенству 2014. године освојио бронзу, а годину дана касније је на Европском У18 првенству био пети.

- Веома нам је драго што је Никола успјешан, али и због Баскета 2000, који је већ дао једног играча у Реал Мадрид. Поповић је играо за јуниоре Звезде и требало је да пређе у ФМП, међутим одлучио је да оде на колеџ Бостон јер је те године Бостон дао два НБА играча. И мој савјет је био да оде у Бостон. Сада је трећа година на факултету, одлично игра, а по процентима шута је трећи у такмичењу. Такође, драго ми је што је први Бањалучанин на НБА драфту - рекао је Горан Симовић, тренер у Баскету 2000.

Чињеница да се неко пријавио за драфт не значи да ће и заиграти у НБА, али Поповић има све предиспозиције да се то деси и да га неки клуб изабере на драфту.

- Ако не прође на овогодишњем драфту, вјерујем да сљедеће године хоће. Веома је добар играч и вриједан. Још кад је био дјечак имао је предиспозиције да постане врхунски кошаркаш - истакао је Симовић.

Никола Поповић, који је висок 211 центиметара, ове сезоне је просјечно биљежио 14,5 поена и 7,2 скока, а из године у годину напредује. Прву годину на колеџу је биљежио 6,14 поена по мечу, а годину дана касније 9,94.

По процентима шута је био трећи у АЦЦ, најјачој НЦАА конференцији.

Овогодишњи НБА драфт ће бити одржан 20. јуна, а и даље се прича о чуду са прошлогодишњег драфта - Словенцу Луки Дончићу. Нјега је као трећег пика изабрала Атланта и прослиједила га Даласу, гдје на 72 утакмице у просјеку биљежи 32,2 поена, 7,8 скокова и шест асистенција.