latinica  ћирилица
12/04/2019 |  14:09 | Аутор: СРНА

Беванда: Нема сагласности о коначним поравнањима, најбоље рјешење компромис

Предсједавајући Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ Вјекослав Беванда рекао је Срни да на свакој сједници обавезно на дневни ред уврсти тачке које се односе на поравнање међу ентитетима за претходне године, те приједлоге одлука о привременим коефицијентима за одређени квартал, али да до сада није постигнута сагласност међу ентитетима о коначним поравнањима.
Вјекослав Беванда - Фото: СРНА
Вјекослав БевандаФото: СРНА

Да би се усвојиле одлуке о поравнањима и расподјели прихода, напоменуо је он, неопходни су гласови сва три министра финансија - ентитетских и министра финансија и трезора у Савјету министара, уз још један глас чланова Управног одбора из реда експерата.

- Приликом гласања није било могуће обезбиједити три гласа министара, јер су ентитетски министри имали супротне ставове и ниједан приједлог нису заједнички подржали - појаснио је он.

Према његовим ријечима, то је једини и основни разлог зашто до сада није дошло до поравнања међу ентитетима, нити се у последње вријеме усвјају одлуке о привременим коефицијентима за расподјелу прихода од ПДВ-а.

Он је поновио да сматра да је најбоље рјешење компромис међу ентитетима, док тужбе само могу нашкодити Управи за индиректно опорезивање као институцији која професионално обавља свој посао.

Беванда каже да ће, као и до сада, наставити са покушајима да се дође до рјешења и на дневном реду биће ове тачке, али одлуке ће зависити од ентитетских министара финансија.

Министар финансија и трезора у техничком мандату истиче да подржава свако рјешење и увијек гласа за понуђене приједлоге, без обзира да ли су предлагачи представници Владе Републике Српске или Владе Федерације БиХ.

Српска је од јануара до априла ускраћена за 22 милиона КМ, колико би јој припало да није било опструкције из ФБиХ и да су усвојени нови коефицијенти за расподјелу индиректних пореза засновани на крајњој потрошњи, а процјењује се да би тај дуг до краја године могао бити повећан на 100 милиона марака.

Из Владе Републике Српске раније су упозорили и да би Српска могла претрпјети штету од 35 милиона КМ због непоштовања одлука Владе о расподјели новца од лиценци за четврту генерацију мобилне мреже.