latinica  ћирилица
13/04/2019 |  09:12 | Аутор: СРНА

Британски посланици: Изручити Асанжа Шведској, а не Америци

Више од 70 британских посланика потписало је петицију којом апелује на министра унутрашњих послова Саџида Џавида и министра унутрашњих послова у сјенци Дајан Абот да Џулијана Асанжа изруче Шведској, уколико то ова земља затражи, а не САД.

Посланици истичу да био тај гест упутио "снажну поруку да је приоритет Британије борба против сексуалног насиља и да је Лондон озбиљан по питању таквих оптужби".

- Ми, наравно, не претпостављамо кривицу, али сматрамо да је потребан судски процес и да оштећена страна у Шведској треба да дочека правду - наводи се у писму.

Посланици, такође, истичу да је неколико оптужби за силовање против Асанжа одбачено због застарјелости случаја и да једини преостали случај застаријева у августу 2020. године, преноси "Спутњик".

Џулијан Асанж, оснивач "Викиликса", ухапшен је 11. априла у Амбасади Еквадора у Лондону у којој се крио посљедњих седам година.

Он је пред британским судом проглашен кривим за кршење услова кауције 2012. године, а суд ће пресуду донијети на другом саслушању 2. маја.

САД су затражиле изручење Асанжа, којег је Вашингтон оптужио за завјеру с циљем да оствари приступ повјерљивом рачунару администрације САД заједно са бившим америчким војним обавјештајним аналитичаром Челсијем Менингом 2010. године.