latinica  ћирилица
13/04/2019 |  10:52 ⇒ 10:59 | Аутор: СРНА

Линта: Најважније национално питање су Срби у региону

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта подржао је иницијативу о сачињавању јединственог српског буквара, те оцијенио да Србија питање Срба у осам земаља региона треба да дефинише као једно од најважнијих националних и државних.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

- Требамо као држава да оснујемо једну посебну државну институцију. То би требало да буде министарство за Србе у региону, гдје би били запослени озбиљни стручњаци разних профила - рекао је Линта за РТС.

Линта је навео да би се то министарство свакодневно и систематски требало бавити очувањем идентитета српског народа у региону, рјешавањем његових бројних имовинских, стечених и других права и рјешавањем низа питања која их муче.

- Ми сада, нажалост, немамо институцију која би се на систематски начин бавила проблемима Срба у региону. Потребно је министарство и озбиљан буџет да бисмо сачували наш народ који живи на овом простору - рекао је Линта.

Он је рекао да је јединствени српски буквар добра иницијатива конференција српских оргнаизација из осам земаља региона.

Према његовим ријечима, чињеница је да је положај Срба у региону, а има их око два милиона, веома тежак, додајући да је њихов положај добар само у Мађарској и Румунији, док је трагичан у ФБиХ, Црној Гори, Хрватској, те тежак у Словенији, Албанији и Сјеверној Македонији.

- Имамо процес асимилације и мислим да би једиствен српски буквар био и један од начина очувања српског националног идентитета. Он би прије свега био намијењен српској дјеци - навео је Линта.

Линта је подсјетио да постоји пуно проблема и око учења српске дјеце на српском језику и ћирилици.

- Један од начина да направимо искорак у очувању нашег народа који тамо живи вијековима је јединствен српски буквар - додао је Линта.

Коментаришући обиљежавање годишњице пробоја логораша у "Јасеновцу", Линта, који је јуче присуствовао том скупу, рекао је да, све док Хрватска не одбаци усташтво, није могуће говорити о добрим комшијским односима.

Линта је указао да не постоји политичка воља хрватских власти да се одбаци Независна Држава Хрватска /НДХ/.

- Ви имате чињеницу да представници хрватске власти понекад јавно кажу да је Хрватска настала антифашизмом, али читава политика пракса у Хрватској показује да је НДХ темељ данашње Хрватске - рекао је Линта.

Према његовим ријечима, трагична је и чињеница да европске институције, Брисел, Берлин и Вашингтон, ћуте на рехабилитацију НДХ и усташтва у Хрватској, што није добро.