latinica  ћирилица
13/04/2019 |  13:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп критиковао конгресменку Илан Омар

Предсједник САД Доналд Трамп одговорио је конгресменки из Минесоте Илан Омар, која је изазвала буру у јавности због тога што је напада на куле близнакиње 11. септембра 2001. описала ријечима: “неки људи учинили су нешто“.
Илан Омар - Фото: Wikipedia
Илан ОмарФото: Wikipedia

Трамп је уз свој одговор приложио снимак изјаве конгресменке и рушења кула, поручивши да Америка неће заборавити тај напад.

Конгресменка се нашла на мети критика претходних неколико дана након што је у јавност испливао снимак њеног обраћања једног групи муслимана, гдје је говорила о 11. септембру и о накнадном утицају тог догађаја на чланове заједнице.

- CAIR (Савјет за америчко-исламске односе) основан је послије 9/11 јер су препознали да су неки људи учинили нешто и да сви почињемо да губимо приступ нашим грађанским слободама - рекла је она.

То што је употребила ријеч “нешто“ за напад у коме је погинуло скоро 3.000 људи било је довољно да се нађе на удару јавности, а прије свега републиканаца, пише Б92.

Њујорк пост је ове недјеље објаво насловницу на којој су приказане “близнакиње“ у пламену уз поруку Илан Омар: “Ево га твоје нешто“.

Снимак који је објавио предсједник показује сцене из Њујорка и Пентагона, а снимак се прекида дијеловима из говора конгресменке који је одржала прошлог мјесеца.

Снимак се завршава ријечима: “11. септембар 2001. Ми се сјећамо“.

На Трампову објаву Омар је одговорила цитирајући Џорџа Буша млађег:“Људи – и људи који су срушили ове грађевине чуће све нас ускоро“.

- Да ли је то Буш умањивао терористички напад. Шта ако је био муслиман - упитала је конгресменка.

Конгресменка (37), мајка троје дјеце, у посљедње вријеме често изазива бијес конзервативаца, наводи Б92.

Неки су је чак оптужили и за антисемитизам. У своју одбрану каже да је мета напада јер су она и други млади, напредни чланови Конгреса спремни да критикују израелску политику према Палестини.

Неки од оних који су стали у њену одбрану у су Рашида Тлаиб из редова демократа, Ајана Пресли из Масечусетса и конгресменка Александрија Окасио-Кортез.

- Долазимо до нивоа гдје је ово подстицање на насиље против напредне обојене жене и ако они не могу да схвате како да врате политику морамо да га назовемо онако како јесте јер ово није нормално и ово није нормални ниво политичке дебате и реторике - рекла је Окасио-Кортез за “Пост“.

Илан Омар и Александрија Окасио-Кортез, како тврде, добијају пријетње смрћу.

Илан Омар је поријеклом из Сомалије. У САД се преселила 1995. године након што је провела четири године у избјегличком кампу у Кенији.