latinica  ћирилица
13/04/2019 |  16:54 | Аутор: СРНА

Лавров: Неприхватљиво понашање Америке

Понашање САД према земљама Латинске Америке је неприхватљиво јер представља директно уплитање у унутрашња питања суверених држава, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

- Американци се отворено уплићу у унутрашња питања суверених држава. Сви знају за Венецуелу, блицкриг који је пропао, али Американци не одустају од циља да збаце легитимно изабраног предсједника. То се сасвим добро види у недавној изјави државног секретара Мајкла Помпеа који није одбацио војну опцију - рекао је Лавров.

Он је подсјетио да су се Американци чак досјетили и злогласне Монроове доктрине пријетећи да су сљедеће на реду Куба и Никарагва.

- Чини ми се да они не схватају да се супротстављају цијелој Латинској Америци, али и не само њима. Мислим да је такво понашање апсолутно неприхватљиво", рекао је Лавров на 27. Скупштини Савјета за спољну и одбрамбену политику - пренио је ТАСС.

Монроова доктрина представља први значајнији покушај борбе против интервенције страних земаља у унутрашње ствари једне државе. Предсједник САД Џејмс Монро се 1823. године побунио против интервенције европских држава у послове Америке.