latinica  ћирилица
14/04/2019 |  15:53 ⇒ 22:03 | Аутор: РТРС

Инжењери представили план изградње пасареле преко Требишњице (ФОТО)

Група младих инжењера из Требиња представила је рјешње како да Малу и Велику поточину (Ћатовића крак) споји са Старим градом, а да притом шетач не мора да прелази преко ниједне улице, већ да све вријеме хода шеталиштем.
Млади инжењери нуде рјешење за изградњу пасареле (фото:trebinjelive.info) -
Млади инжењери нуде рјешење за изградњу пасареле (фото:trebinjelive.info)

Инжењери кажу да је њихова идеја да се уз изградњу шеталишта уз Малу и Велику поточину, од Растока до Отока, изгради и пасарела преко стубића на Требишњици, што би омогућило да Требињци, али и бројни туристи имају јединствену руту да обиђу један под наљепших дијелова града.

Архитекта Јован Ковачина каже да је одлучио да са својим колегама инжењерима сагледа могућност да се постојећи стубићи на Требишњици, који спајају Растоке и Брегове, дограде за око пола метра, а да се затим на њима изгради наткривени прелаз.

- Одлучио сам да са својим колегама понудим ово рјешење које би било дио пројекта уређења Мале и Велике поточине. Инвестиција је вриједна око 30.000 КМ, а са њом бисмо направили јединствено шеталиште од око два километра, гдје пјешак нигдје не би требао да пређе преко улице - каже Ковачина.

Он је појаснио да је на рјешењу, које не значи и да је коначно, радио тим инжењера-чланова Политичко-грађанског фронта "Полиграф" који ће у наредном периоду понудити још неколико идеја како би Требиње добило значајне објекте.

Рјешење за изградњу пасареле (фото:trebinjelive.info)

А сви ти објекти, које стручни тим "Полиграфа" буде представио у наредном периоду, допринијеће и бољој туристичкој промоцији града.

Грађевински инжењер Гојко Салата наводи да би, осим функционалног дијела, нова пасарела имала и туристички значај.

- Овај дио је најљепши дио Требиња, јер га чини шетање уз ријеку, а затим и преко ријеке до Старог града и центра града. Ово би, ако би се изградило, могло да буде и својеврсна рута нове туристичке туре - навео је Салата.

Из туристичког разлога, али природе самог локалитета, водило се рачуна да пасарела буде изграђена од природних материјала - дрвета и камена.

У изгради пројекта учествовало је пет инжењера "Полиграфа", који најављују да ће у наредном периоду понудити и ново рјешење за један културно-историјски споменик у Требињу који је у потпуности заборављен.

Извор: trebinjelive.info