latinica  ћирилица
15/04/2019 |  19:03 ⇒ 21:08 | Аутор: РТРС

Славку Мршевићу омогућено полагање разреда и наставак школовања

Након три године, Славко Мршевић, младић са блажим обликом аутизма, поново је у школској клупи и у свом разреду, у Средњошколском центру у Рудом.

Министарка просвјете и културе Српске, Наталија Тривић, прошлог петка поништила је раније одлуке, а Славку ће сада бити омогућено полагање разреда и наставак школовања.

Славкова жеља је испуњена, с пријатељима с којима је похађао и успјешно завршио основну, а потом уписао средњу школу, моћи ће и на матуру.

- Ово је један конкретан потез и већ данас је дао резултате. Славко се данас осјећа срећно. Јутрос је био уплашен, како који час и дан одмиче надам се биће све боље - прича Славков отац Ненад.

Да ли је, ко је, и зашто, прије готово три године овом младићу учинио неправду - рећи ће судови.

Министарка каже, школа је и до сада поступала у складу са законом који прописује да се дјеци са посебним потребама омогићи трогодишње средњошколско образовање.

- Знате да смо поништили птретходну одлуку Школског одбора. Дошли до рјешења тако да баш у вандредним ситуацијама министар има могућност да донесе одлуку у најбољем интересу дјетета у зависности од ситуације која то налаже -појаснила је Тривићева.

Актуелном директору СШЦ Рудо није познато како је његовом претходнику и наставном особљу промакло да Славково стање захтијева посебна права, али и обавезе школе и наставног особља према младићу.

- Ми ћемо поштовати одлуке Мнистарства у складу са Законом о средњој школи и одредити комисију за полагање испита - истакао је Татомир Елез, директор Средњошколског центра Рудо.

Славко ће полагати наставне предмете првог разред образовног смјера техничар друмског саобраћаја. Потом ће се одлучити како ће наставити школовање.

Славко је срећан, поново у школи са својим вршњацима.

Но, заиста се испоставило да се на рјешење, које нуди систем и закони, и није морало чекати три године.