latinica  ћирилица
16/04/2019 |  15:38 ⇒ 19:06 | Аутор: СРНА

Вишковић: Производња енергије из обновљивих извора велика шанса за развој (ФОТО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић нагласио је да у предстојећем периоду треба што више радити на производњи електричне енергије из обновљивих извора, те да ту види велику шансу за привредни развој Српске и БиХ.

- Ми имамо потенцијале да можемо производити електричну енергију из хидроцентрала, вјетроелектрана, сунчевих соларних панела... Све су то потенцијали које Република Српска и БиХ имају више него многе евроспке земље - рекао је Вишковић у обраћању на Енергетском самиту у Неуму.

Она је оцијенио да је проблем динамика којом се све то ради.

Радован Вишковић у Неуму (Фото: РТРС)

- Најлакше је измијенити закон, али када дође до примјене закона онда видите да имате проблем. Прије свега ту мислим на регулативу цијена електричне енергије. У овом тренутку када би ми отворили тржиште електричне енергије у Републици Српској и БиХ, дошли би у позицију да оптеретимо и нашу привреду и домаћинства и све грађане - истакао је Вишковић.

Он је навео да би у том случају цијена електричне енергије имала значајан раст, те оцијенио да то треба да се уважи и да се поступно иде у тај процес.

Када је ријеч о енергетској ефикасности, предсједник Владе Српске је навео да се у том сегменту може отворити велики број радних мјеста и урадити доста на уштеди електричне енергије.

- Оно што европске директиве предвиђају јесте примјена облигационих односа у тој сфери, а то поново значи да ће крајњи корисници да плаћају увећане рачуне за енергетску ефикасност, као што данас раде за обновљиве изворе енергије - навео је премијер Српске.

Енергетски самит у Неуму (Фото: РТРС)

Он је нагласио да је Република Српска направила помак на том пољу и усвојила нови закон о обновљивим изворима којим се вјетроелектране скидају са система подстицаја, јер оне могу да раде са тржишном производњом.

Према његовим ријечима, Електропривреда Републике Српске наручила је студије изводљивости и оправданости уз помоћ Амбасаде Велике Британије, УСАИД-а, ГИЗ-а.

- Надам се да ћемо се заједно кретати и да је жеља Републике Српске и ФБиХ да што више европских директива уградимо у наше законодавство. Молим за разумијевање у неким сегментима, јер нам треба прелазни период - рекао је Вишковић.

Он је додао да је Влада Српске опредијељена да све европске регулативе и директиве имплементира у домаће законодавство што је прије могуће и додао да је закон о електричној енергији и гасу на нивоу БиХ "запео", али се нада да ће двије ентитетске владе ријешити то питање.

Повезане вијести:

Почео Енергетски самит у Неуму