latinica  ћирилица
16/04/2019 |  18:23 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

"Насељавање миграната у српским селима измијенило би демографску слику"

Још није истекао рок од 30 дана, који је влада Унско-санског кантона дала бх. институцијама за измјештање миграната из прихватних центара "Бира" и "Мирал". За предсједника Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ овај захтјев кантоналне владе има другу позадину! Ново руководство, али и грађани Босанског Петровца поново су суочени са мигрантским проблемом, али су и даље категорични – "НЕ" сваком новом покушају насељавања миграната на подручју ове општине.

Измјештање миграната у ненасељена подручја већ је позната прича! На подручју Унско-санског кантона, пуста су само српска села, јер није било услова за повратак.

Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ каже да да је то покушај да се мигранти преселе у српска села зато што су сада ненсаељена јер је Србе из из њих протјерала тзв. Армија БиХ.

Вијест о измјештању миграната погодила је и малобројне српске повратнике у села надомак Босанског Петровца. За њих ово има само једну поруку.

- Ако се они населе у Липу, Медено Поље и Босански Петровац, онда је најбоље да се и ми покупимо и одемо - каже Никола Сурла из села Крњевуша код Босанског Петровца.

Здравко Атлагић, предсједник мјесних заједница Врточе, Пркоси у општини Босански Петровац каже да још ништа не знају када је у питању долазак миграната, али каже да су се прошле године борили да мигранти не дођу у њихову општину.

Насељавање миграната у ово подручје, с обзиром на мали број становника, у потпуности би измијенило демографску слику становништва, каже ново руководтсво општине Босански Петровац.

- Руководство и становништво Босанског Петровца веома је забринуто и пратимо ситуацију у случају да се опет активира прича око смјештаја миграната на територији општине Босански Петровац. Ми ћемо се томе оштро супротставити и борићемо се колико можемо - каже начелник општине Босански Петровац Дејан Прошић.

За сада власти Унско-санског кантона имају један захтјев, а да ли ће га Министарство безбједности БиХ усвојити, и која би нова адреса за смјештај "нежељених" гостију била, остаје да видимо.