latinica  ћирилица
17/04/2019 |  22:00 ⇒ 18/04/2019 | 12:21 | Аутор: РТРС

Додик: Без условљавања приступити формирању власти на нивоу БиХ!

Без икаквих условљавања треба се приступити формирању власти на БиХ нивоум, поручио је предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик гостујући у емисији Телеринг РТРС-а.

Додик је истакао да је Изетбеговић тек након састанка са делегацијом СДА почео да условљава.

- Пошто СДА не жели да одустане од условљавања, зато смо до овога и дошли. Ја сам данас напустио састанак. Нећу да сједим тамо и губим вријеме. Прво смо имали дужи састанак Човић, Изетбеговић и ја и договорили једно. Онда је Изетбеговић тражио да оде до своје делегацији и вратио се са другим приступом који смо опет морали да рјешавамо. Не у смислу расподјеле, коју смо на неку начин постигли, него са становништва условљавања, тражећи да Хрвати прећутно дозоволе да министрка одбране Марина Пендеш као пошаље усаглашени МАП у Брисел и да је то као услов за формирање власти - објаснио је Додик.

Он појашњава да то није био услов када су на почетку заједно разговарали тројица лидера странака.

- Изетбеговић је говорио тада да он хоће Министарство одбране. Ја претпостављам зашто он то хоће. Рекао сам да ја с тим немам ни један проблем. Али, ако неко мисли овдје у БиХ да сам доноси одлуке и да каже да Бошњак долази на мјесто министра одбране и да ће он без сагласности својих замјеника донијети такву одлуку о НАТО-у, онда само може да направи кризу - нагласио је Додик.

Он је појаснио да ни један министар на нивоу БиХ не може доносити одлуке без својих замјеника који имају иста овлаштења као и министар. 

- Такве одлуке министар не може донијети ни без одлуке Савјета министара, а на крају крајеви ни без сагласности Предсједништва БиХ, које и води спољну и одбрамбену политику. То вам је исто да ја сад одем и потпишем споразум о придруживању са Србијом. Према томе, ако неко хоће да прави проблем у овој земљи, нека га прави. Када би неко то урадио и предао МАП, онда би увео нову праксу, онда би то значило ово што сам рекао да и ја имам право да самостално радим сличне ствари - каже Додик.

Додик је нагласио да без сагласности Републике Српске нико не може да однесе МАП у Брисел, ни сада, ни у будућности.