latinica  ћирилица
18/04/2019 |  09:55 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

НСРС: Размотрен Нацрт измјена закона о полицији (РТРС плус)

Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас у Бањалуци Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима којим се утврђују формалноправни услови за успостављање резервног састава полиције.

12.08 - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач сматра да банализовање мигрантске кризе није рјешење које ће БиХ извући из проблема и да је зато за Српску важно увођење резервног састава полиције.

- Мигранти пролазе и пролазиће БиХ, а појединци су учествовали у ратним дејствима у земљама из којих долазе. Исправна је одлука Владе Српске да се не дозволи задржавање миграната у Српској - рекао је Лукач у Народној скупштини Републике Српске у завршној ријечи о овом законском рјешењу.

Према његовим ријечима, Федерација БиХ има много више полицијских службеника од Српске и зато увођење резервног састава неће довести до дебаланса у БиХ.

Лукач је истакао да у законском рјешењу нема проширења овлашћења када је ријеч о лишењу слободе.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Министар унутрашњих послова Драган Лукач рекао је јуче да се овим нацртом закона утврђују формалноправни услови за успостављање резервног састава полиције.

У форми нацрта, пред посланицима ће бити и измјене и допуне Закона о јавном реду и миру. Ријеч је о законском акту који предвиђа затворску казну за лица која неовлашћеним снимањем или фотографисањем ометају службено лице у раду.

На дневном реду је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о оружју и муницији, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу, као и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити.

О апсолвираним тачкама дневног реда посланици би требало да се изјашњавају сутра у послијеподневним часовима.