latinica  ћирилица
18/04/2019 |  12:59 ⇒ 15:05 | Аутор: СРНА

Средства Србије од 6,6 милиона КМ за нову трасу пута Гацко-Фоча и Требиње

Влада Републике Српске прихватила је донацију Владе Србије од око пет милиона КМ за изградњу нове трасе магистралног пута Гацко-Фоча, поддионица Тјентиште-Брод на Дрини.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Прихваћена је и донација од 1,6 милиона КМ за реализацију пројекта "Ревитализација Старог града, град Требиње", саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Крајњи корисници ових средстава, у оквиру механизма сарадње по Споразуму о успостављању специјалних паралелних веза Републике Српске и Србије, су предузеће Путеви Републике Српске и град Требиње.

Влада Републике Српске прихватила је и донаторска средства Њемачке од 10.266.845 евра и Швајцарске од 3.800.000 евра за обнову и проширење канализационог система и система оборинских вода у Градишци и изградњу система за прераду и третман отпадних вода у граду.

ПРИХВАЋЕН АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СУЗБИЈАЊЕ НАСИЉА У ПОРОДИЦИ

Влада Републике Српске прихватила је данас овогодишњи Акциони план за сузбијање и спречавање насиља у породици са дефинисаљним циљевима и приоритетима.

Међу циљевима и приоритетима наведеним у документу су промоција и подизање свијести са нагласком на образовање кроз спровођење различитих програма едукације и сензибилизације о насиљу у породици, кампање информисања и подизања свијести о овом друштвеном проблему, те активности које ће бити усмјерене према лицима у ризику.

Ту су и примјена међународних стандарда и добре праксе, те успостављање и јачање мултидисциплинарног и координисаног система заштите жртава насиља над женама и насиља у породици, те пружање подршке жртвама и рад са починиоцима, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

У циљеве и приоритете спадају и унапређење поступања полиције, правосуђа и центара за социјални рад, кроз усавршавање службених лица, размјену информација и искустава, те мониторинг поступања субјеката заштите.

Предвиђено је и увођење и унапређење евиденције, статистика, истраживања и анализа у области насиља у породици. Ово подразумијева прикупљање података, праћење ефикасности хитних мјера заштите, заштитних мјера и санкција прописаних Законом о заштити од насиља у породици.

Међу овим мјерема је праћење примјене Кривичног закона Републике Српске у дијелу насиља у породици и породичној заједници, те праћење примјене мјера прописаних Конвенцијом Савјета Европе о спречавању и сузбијању насиља над женама и у породици.

На сједници Владе Републике Српске усвојена је и информација о спровођењу Општег протокола о поступању у случајевима насиља у породици у Српској за прошлу годину у којој се наводи да су сви субјекти заштите биљежили благо смањење броја случајева.

Према евиденцијама Министарства унутрашњих послова Републике Српске, у прошлој години од укупно 1.012 пријава, насиљу у породици је било изложено 1.257 лица или за 4,5 одсто мање него у 2017. години.

Евиденције центара за социјални рад наводе да је од укупно запримљених 1.084 обавјештења, насиљу у породици било изложено 1.356 лица или мање за 3,3 одсто.

Према евиденцијама случајева насиља у породици које су доставили субјекти заштите, и у 2018. години учиниоци су предоминантно лица мушког пола, у просјеку око 90 одсто, а жртве најчешће женске особе.

Прикупљени извјештаји сачињеним на основу евиденција субјеката заштите показују да највећи број починилаца, али и жртава насиља у породици у прошлој години припада доби између 31 и 50 година.

Насиље у породици у Републици Српској се и у прошлој години најчешће манифестовало кроз интимно партнерско насиље, односно насиље брачних/ванбрачних супружника, те међугенерацијско насиље, најчешће оца према сину и сина према оцу, док су као најзаступљенији облици испољавања били физичко, психичко и комбиновано насиље.

Рјеђе су евидентирани остали облици насиља, односно економско и сексуално насиље.

Извјештаји које су доставила прекршајна одјељења основних судова показују да је у току прошле године покренуто 443, а завршено 363 поступака, те да су најчешће изрицане санкције новчане казне и условне осуде.

ЗАКОН О ЦЕНТРАЛНОЈ БАНЦИ БиХ НЕМА ОСНОВ ЗА РЕГИСТАР РАЧУНА ГРАЂАНА

Закон о Централној банци БиХ не садржи ваљан правни основ за успостављање регистра рачуна физичких лица у Централној банци БиХ, а ово питање је искључива уставна надлежност и обавеза Републике Српске, наводи се у информацији коју је данас усвојила Влада.

Влада сматра да се та материја уређује правним актом у форми закона, у складу са правним системом Српске, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Став Владе Српске је и да мишљење Агенције за заштиту личних података у БиХ у вези са доношењем одлуке Централне банке БиХ о јединственом регистру рачуна физичких лица у БиХ није правно утемељено јер подзаконски акт нема снагу закона за уређење овог питања, нити је законска одредба, на основу које се предлаже доношење ове одлуке, правно ваљан основ за успостављање регистра рачуна физичких лица у Централној банци БиХ.

У саопштењу се напомиње да Влада Српске не спори улогу Централне банке БиХ у успостављању и одржавању постојећих платних и обрачунских система, посредством којих се врше међубанкарска плаћања у конвертибилним маркама у БиХ.

Генерални секретаријат Владе Републике Српске задужен је да овај закључак достави Централној банци БиХ и Предсједништву БиХ ради њиховог упознавања и поступања у складу са Уставом и законима.

Министарство финансија Републике Српске задужено је да овај закључак достави Агенцији за заштиту личних података у БиХ ради информисања о ставовима Владе Српске и кореспонденцији са Централном банком БиХ у вези са овим питањем.

ЗА СУБВЕНЦИОНИСАЊЕ КАМАТА НА КРЕДИТЕ МЛАДИХ БРАЧНИХ ПАРОВА 139.143 КМ

Влада Републике Српске дала је сагласност Министарству породице, омладине и спорта на план утрошка укупно 558.928 КМ за период од 1. јануара до 30. јуна, од чега субвенција каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова износи 139.143 КМ.

Укупна средства биће распоређена на текуће грантове - спортским организацијама 290.034 КМ, за пројекат Мале олимпијске игре 30.000 КМ, спортским организацијама лица са инвалидитетом у Српској 6.957 КМ, за национална спортска признања Српске 56.643 КМ, врхунским и перспективним спортистима у Републици 29.898 КМ, те удружењима од јавног интереса 6.250 КМ.

Влада Српске је на данашњој сједници дала сагласности и на расподјелу средстава за суфинансирање рада невладиних организација и удружења од јавног интереса заснованог на програмским и пројектним активностима у овој години, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

- У буџету Министарства рада и борачко-инвалидске заштите обезбјеђују се средства за суфинансирање рада невладиних организација и удружења од јавног интереса. За суфинансирање рада удружења од јавног интереса обезбијеђено је 700.500 КМ - наводи се у саопштењу.

Средства гранта додјељују се удружењима од јавног интереса за суфинансирање рада заснованог на програмским и пројектним активностима и резултатима оствареним у предходној години, на основу поднесених захтјева.

Борачкој организацији Републике Српске додијељено је 215.500 КМ, а Републичкој организацији породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила 100.000 КМ.

Организација ампутираца "Удас" добила је 65.000 КМ, Савез удружења цивилних жртава рата Српске 30.000 КМ, Савез логораша Српске 45.000,00 КМ, Савез ратних војних инвалида Српске 70.000 КМ, Савез Удружења бораца НОР-а 30.000 КМ, Удружење грађана "Ветерани Српске" 40.000 КМ, Удружење жена жртава рата Српске 40.000 КМ, Удружење "Јасеновац-Доња Градина" Бањалука 15.000 КМ, Удружење пензионера Српске 30.000 КМ и Савез инвалида рада Српске 20.000 КМ.

Влада Републике Српске дала је сагласност и за потписивање меморандума између влада Србије и Српске о сарадњи у области одбране од временске непогоде - града у региону Подриња.

У саопштењу се додаје да ће стране покренути иницијативу у складу са законским прописима у Србији и Српској, да би се омогућило да се дуж граничне линије успостави несметано лансирање противградних ракета, јер је ријеч о идентичним производима које користе оба система одбране од града.

На данашњој сједници је дата сагласност Републичком секретаријату за расељена лица и миграције за утрошак 60.000 КМ, а средства су одобрена општини Соколац, као помоћ за завршетак радова на стамбеној згради К-17, за збрињавање корисника колективних-алтернативних смјештаја.

Усвојена је и информација о спровођењу Стратегије безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске 2013-2022. година у 2018. години.

- У току 2018. године, усљед појачаних активности субјеката безбједности саобраћаја и њихове промоције, а дијелом и због стихијске кампање која је резултат доношења измјена и допуна Закона о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, подигнут је ниво заинтересованости за проблем безбједности саобраћаја код становништва и медија у Српској, чиме се у знатној мјери доприноси промјени свијести код становништва о могућности настанка саобраћајних незгода, а посебно о посљедицама - додаје се у саопштењу.

Знатан дио активности у 2018. години усмјерен је, како се наводи, и на рад са јединицама локалне самоуправе, гдје је видљиво повећање нивоа сарадње, а посебно кооперативности у реализацији превентивно-промотивних активности у Српској.

- Као залог за будућност, у току 2018. године знатан дио активности био је усмјерен на рад са дјецом, од предшколског, школског, до адолесцентског доба, а ова категорија становништва је посебно препозната због лакшег утемељења одговарајућих знања, те моралних вриједности са аспекта безбједности саобраћаја - наводи се у саопштењу.