latinica  ћирилица
18/04/2019 |  17:07 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Улазак БиХ у НАТО значио би нестанак Српске

Притисци међународне заједнице на Србију и Републику Српску да промијене став о НАТО-у биће настављени, сматрају представници академске заједнице. Професор Дарко Танасковић наглашава да је јасно одбијање Републике Српске да прихвати могућност уласка БиХ у НАТО - морално и егзистенцијално. Зашто Српска неће у НАТО, била је тема и трибине коју је организовало Представништво Републике Српске у Србији.

Јавност у Српској узнемиравају вијести да се у Федерацији БиХ тајно производи и складишти наоружање и пописују војно способни Бошњаци, они који нису војно обучени. Да ли је чланство у НАТО-у и то наоружање неки нови пут, којим Бошњаци виде будућу комуникацију са Српском, упитао је аналитичар и професор Факултета политичких наука Александар Врањеш.

- НАТО и вишак наоружања треба да сведе српске политичке интересе на праву мјеру по бошњачким стандардима и зато активација МАП-а није само још један од апстрактиних услова за неке далеке и неизвјесне интеграције, као што је случај са ЕУ. активација МАП-а за СДА је суштинско питање будућег коначног постављања Српске у оквире по бошњачким мјерилима - истиче Врањеш.

У фокусу интересовања Алијансе је и Западни Балкан. Зато ће притисци на Српску и Србију да се прикључе војном савезу бити све већи, навео је Предраг Ћеранић, професор на Факултету безбједности у Бањалуци.

- Треба да одбранимо територију, треба да одбранимо народ, да се повежемо још јаче са онима који су нам пријатељи. На руку нам иде што велике силе, које су нам пријатељи, јачају свој утицај - наглашава Ћеранић.

Нато је офанзивни војни савез који рекетира нове чланице, а чланарина од два одсто бруто производа је прескупа и за развијене европске земље, а неподношљива за Српску, сматра сенатор Републике Српске Ненад Кецмановић.

- Србија и Српска деведесетих година нису пристале да плате рекет и зато су бомбардоване осиромашеним уранијумом. Сада је Српска поново добила понуду и поново је одбила. Зато постоји опасност да би нам се то могло поновити, односно разбити о главу - каже Кецмановић.

САД су заинтересоване за чланство земаља Балкана у НАТО-у, док их европска будућност уопште не занима, подсјетио је академик Дарко Танасковић и додао да има довољно јаких разлога да Србија и Српска остану војно неутралне и задрже коректне и партнерске односе са чланицама НАТО-а.

- На линији ватре, како је то рекао бивиши државни секретар САД Џон Кери, Србима није лако доносити оптималне политичке одлуке, али опредјељивање за перспективу чланства у НАТО-у за њих није ни довољно добро, односно мање лоше опредјељење да би га, уз одређене жртве зарад наводне боље будућности, требало узимати у обзир - додаје Танасковић.

Улазак Босне и Херцеговине у НАТО није политички и економски оправдан потез. Циљ је да се Бањалука претвори у кантон, а Српској одузему све ингеренције, рекао је на трибини војни аналитичар Мирослав Лазански.