latinica  ћирилица
19/04/2019 |  16:17 ⇒ 22:44 | Аутор: РТРС

Предсједница Српске у Теслићу са руководством општине

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић посјетила је Теслић, гдје је о пројектима и ситуацији након референдума о опозиву разговарала с начелником Миланом Миличевићем.

Посјетила је и Средњошколски центар, разговарала са директорима школа о пројектима реконструкције.

Имамо капиталне пројекте вриједне 28 милиона марака, али нам треба подршка републичких институција, каже начелник Теслића  Улагали смо и до сада у Теслић, чинићемо то и убудуће, поручила је предсједница.

- Заобилазница око града, кружни токови, обалоутврда, пројекат водовода и канализације и многи други мањи пројекти су нешто што локални буџет не може да изнесе и ту очекујемо значајну подршку виших нивоа власти - навео је Милан Миличевић, начелник општине Теслић.

- До 2018. године по основу разних пројеката од стране Владе Републике Српске уложили смо око 70 милиона марака. Прошле године издвојили смо неких милион и по марака - прецизирала је предсједница Цвијановић.

Посјета је прилика да се спусте политичке тензије настале у вријеме и након одржавања референдума о опозиву начелника Теслића, а кулминирале физичким нападом на предсједника теслићког СНСД-а Драгана Богданића, који и начелник и предсједница осуђују.

Због тога ће у понедјељак бити одржана и ванредна сједница СО.

- Апелујем да се овдје ствари растерете таквих неких односа. Захваљујем начелнику што ми је послао позив и то чини ми се одмах послије референдума, зато што је очито да постоји потреба да се разговара - додала је Цвијановићева.

- Локалне политичке теме и локални проблеми се рјешавају на локалном нивоу у складу са прописима, правилима, законима.  Они који се придржавају тога немају никаквих проблема, који се не придржавају, мораће да сносе посљедице - истакао је Миличевић.

Улагања у Теслић биће настављена кроз пројекте у области школства. Ускоро ће бити доступно више од 800.000 марака за реконструкцију школских објеката, о чему је разговарано на састанку са директорима школа.

Уприличен је и сусрет са средљошколцима Огњеном Лазићем, који је осмислио апликацију за брзо читање, и Невеном Радешић, која је освојила 3. мјесто на Европској математичкој олимпијади, те обећана подршка.

- И Огњен и Невена имају своју будућност у Републици Српској. Данас смо предсједница и ја разговарали о њиховој будућности. Млади су, налазе се на прекретници и ми смо им препоручили да свакако остану у Српској - рекао је Срђан Рајчевић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

- Договорили смо са министром један мек бук на коме ћемо развити нову верзију за ејпл платформу што тренутно нисмо у могућности - Каже млади талентовани Огњен.

Невена каже да постоји реална шанса да остане у Републици Српској, јер жели да допринесе развоју овог друштва.

Боравак у школи предсједницу, која потиче из Теслића, вратио је у школске дане. Присјетила се побуне ђака против школских кецеља, због чега су, каже, добили казне и од школе и од родитеља.