latinica  ћирилица
20/04/2019 |  09:09 ⇒ 18:27 | Аутор: СРНА

Шпирић: Постоји план урушавања Српске

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентране скупштине БиХ Никола Шпирић тврди да постоји добро осмишљен план урушавања Републике Српске и да неформирање власти на нивоу БиХ погодује таквим претензијама диригованим из бошњачких кругова.

Шпирић је рекао да СДА не жели да постигне договор о формирању власти, јер има максималну моћ у техничком мандату, а изгубиће је чим буде формиран нови Савјет министара БиХ.

- Они не желе да СНСД буде дио власти на ниову БиХ - изјавио је Шпирић за Глас Српске.

Он је истакао да су у БиХ све реформе стале и да се пола године чека договор о формирању власти, иако је јасно ко су изборни побједници.

- Иако из сарајевских кругова покушавају одговорност за овакво стање пребацити на Српску, свакоме је кристално јасно да главни кочничари станују у Федерацији БиХ, тачније у бошњачкој компоненти. Постоји добро осмишљен план урушавања Српске и да ова полуанархија на ниову БиХ погодује таквим претензијама - нагласио је Шпирић.

Говорећи о раду српских чланова Савјета министара БиХ у техничком мандату, Шпирић је навео да је основна замјерка што су имали поданички приступ, што су им институције Републике Српске биле мета за поткусуривање у Сарајеву, а лични и страначки интереси важнији од интереса Српске.

Он је рекао и да је мигрантска криза у БиХ озбиљан проблем за чије су рјешавање потребни озбиљан приступ и озбиљне мјере, координисане активности и финансијска подршка.

- Од свега тога, БиХ сада нема ништа и биће то важан задатак за нову власт - додао је Шпирић.

Коментаришући изјаву хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да "Дрвар није српски град", Шпирић је рекао да је Дрвар био и остао српски град, што су поручили и Дрварчани који су се запитали "ко је Жељко Комшић".