latinica  ћирилица
22/04/2019 |  08:00 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Бањалука прославила рођендан (ФОТО)

У Бањалуци је данас бројним манифестацијама обиљежен Дан града и 74 године од ослобођења од фашизма у Другом свјетском рату.

Обиљежавању Дана града присуствовале су делегације 15 градова из окружења и региона, као и делегације из Котовска из Русије и Лавова из Украјине, за које је руководство града уприличило свечани пријем.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, градоначелник Игор Радојичић и бројни званичници положили су вијенце на Споменик палим борцима НОР-а на Тргу палих бораца, поводом Дана града Бањалука.

Градоначелник Игор Радојичић угостио је и амбасадора Руске Федерације у БиХ Петра Иванцова који у Банском двору присуствује отварању изложбе архивских докумената "Бањалука центар Врбаске бановине".

Монографија и изложба под називом "Бањалука - центар Врбаске бановине" адекватне су за обиљежавање Дана града јер је то вријеме златни период развоја из којег је остало цијело урбано језгро и низ других грађевина, а свједоче и о људима који су имали визију, изјавио је бањалучки градоначелник Игор Радојичић.

Фото: РТРС

Градоначелници Бањалуке Игор Радојичић и Куманова Максим Димитријевски потписали су данас споразум о братимљењу два града.

У оквиру сарадње међу градовима, градоначелници Бањалуке и Требиња Игор Радојичић и Мирко Ћурић отворили су данас "Херцеговачку кућу", продајни објекат у Улици Браће Мажар и мајке Марије број девет, у којој ће Бањалучани моћи да купе аутохтоне херцеговачке производе.

У Банском двору је одржана свечана академија поводом Дана града на којој су уручене априлске награде. Ове године највеће градско признања добили су Абас Арсланагић и Коља Мићевић.

Свечаној академији присуствовала је предсједница Републике Српске, Жељка Цвијановић.