X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
22/04/2019 |  22:36 | Извор: СРНА

Градишка: Монографија - трајни писани споменик погинулим српским борцима

У Градишци је данас промовисана Монографија, као трајни писани споменик погинулим и умрлим борцима одбрамбено-отаџбинског рата са подручја градишке општине.
У Градишци промовисана Монографија - Фото: СРНА
У Градишци промовисана МонографијаФото: СРНА

Главни и одговорни уредник Монографије Слободан Борјановић рекао је да је, након више од годину дана захтјевног посла, представљена ова публикација која је садржи основне податке за 613 погинулих и умрлих бораца са подручја Градишке и оних чије су се породице, након ратних дешавања, трајно настаниле у Градишци.

Он је захвалио свима који су помогли у прикупљању података, прије свих породицама, Борачкој организацији и Организацији породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, те Удружењу "Суза" из Београда.

Предсједник градишке Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Драгица Матковић рекла је да је ова монографија веома значајна за породице погинулих бораца, који су уградили свој живот у темеље Републике Српске.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић, који је и издавач, рекао је да је издавање ове монографије било обавеза према свим погинулим и умрлим борцима.

- Наша је обаваза да памтимо њихову жртву, да водимо рачуна о њиховим породицама и развијамо и градимо Градишку - нагалсио је Аџић.

Он је подсјетио да је прошле године код раније изграђеног споменика постављена плоча са исписаним именима свих погинулих и умрлих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата са подручја Градишке, чиме је завршен овај спомен-комплекс.

- Остаје обавеза изградње и спомен-собе. Током ове године требало би да буде израђена пројектна документација, а већ идуће године да изградимо спомен-собу, која ће бити дио цјелине сјећања на оне који су дали свој живот за Градишку и Републику Српску - нагласио је Аџић.

Промоцији Монографије у градишком Културном центру, која је организована поводом 24. априла - Дана града Градишка, осим бројних бораца и грађана, присуствовали су и чланови породица погинулих борца, којима је уручен примјерак Монографије.