latinica  ћирилица
23/04/2019 |  09:24 ⇒ 21:40 | Аутор: РТРС

ЈАХОРИНА ЕКОНОМСКИ ФОРУМ: У фокусу економија новог доба (ФОТО)

Иновације, дигитализација и комуникационе технологије као база економског раста у фокусу су овогодишњег четвртог Јахорина економског форума, који се одржава данас и сутра у хотелу Термаг на Јахорини.

Видео погледајте на нашој ФБ страници.

17.45 Пален о дигитализацији пореског ситема 

16.30 У току је Централни панел - Како креирати амбијент потребан за развој иновационих компанија. На панелу је истакнуто да је потребно увезати научно-истраживачку са пословном заједницом у Српској и паралелно радити реформу високошколског образовања, након чега је успјех извјестан.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић истакао је да Српска има велику шансу за развој у области информационо-комуникационе технологије, науке и истраживања и да треба да искористи предности које има, а да ће Влада то подржати.

- На нама свима, као друштву, је да дамо све од себе да би подстакли такве активности у Републици Српској" - рекао је Рајчевић.

Према његовим ријечима, Министарство на чијем је челу биће на услузи привреди и научноистраживачкој заједници и на неки начин сервис друштву у настојањима да се креира повољан пословни амбијент за привлачење домаћих и страних инвестиција.

- Наше друштво мора да ухвати прикључак са развијеним свијетом -навео је Рајчевић.

Извршни директор за технику компаније М:тел Миодраг Војиновић истакао је да су за ову компанију веома важне иновације и унапређење, због чега ова компанија образује свој кадар.

Према његовим ријечима, захваљујући улагању у то образовање, М:тел сада има више од 300 инжењера.

- Неопходно је обезбиједити и инфраструктуру да би унаприједили иновације - рекао је он и напоменуо да дигитализација касни у односу на Србију.

Замјеник генералног директора компаније Ракурс из Руске Федерације Владимир Лелин истакао је важност технолошког развоја, те нагласио да држава мора да пружа подршку компанијама које се баве иновацијама и да има могућност да иновације учини профитабилним.

Дигитални архитекта компаније Мајкрсофт у Србији Марко Марјановић рекао је да без квантитета нема квалитета, због чега треба основати базу младих људи којима ће се приближити технологија.

15.00 - Tрећи панел "Актуелни трендови у енергетском сектору", као и панел о "Урбаној мобилности - већа ефикасност за градове и већа практичност за грађане".

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да глобална енергетска транзиција на обновљиве изворе енергије не може заобићи Српску.

- Свијет се помјера ка обновљивим изворима енергије, фосилни се све више занемарују, угаљ и нафта прије свега - рекао је Ђокић и подсјетио да цијели свијет трпи негативне посљедице у виду огромних климатских промјена узрокованих производњом електричне енергије из фосилних горива.

Вршилац дужности генералног директора "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић изјавио је да огроман потенцијал Српске представљају обновљиви извори енергије из којих се у наредних 10 година у електромрежи Српске може очекивати хиљаду мегавата електричне енергије вриједности 1,25 милијарди евра.

Петровић је истакао да је за реализацију планираних пројеката у вези са кориштењем обновљивих извора енергије у наредне три године потребно 375 милиона КМ.

13.17 - Модератор Милош Грујић, директор Друштва за управљање Пензијским резервним фондом Републике Српске, отворио је први панел Јахорина економског форума под називом "Иновације у финансијском сектору", а учесници овог панела су: предсједник Удружења банака БиХ Бошко Мекињић, директор Паyтен д.о.о. Београд Миљан Малиш , генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић и вицегувернер Народне Банке Србије Жељко Јовић.

Предсједник Удружења банака БиХ Бошко Мекињић оцијенио је да домаће банке, њих 23 укупно, прате трендове у дигитализацији и иновацијама, а да су први трендови почели увођењем платних картица.

У току је и други панел "Сигурносни трендови и изазови у дигиталној економији", уз модератора Синишу Михаиловића, главног уредника информативног програма Радио-телевизије Републике Српске.

11.08 - Потпредсједник Дојче Телекома Борислав Тадић представио је најновија достигнућа у областима иновација.

Борислав Тадић (Фото: РТРС)

10.40 - Предсједница Владе Србије, Ана Брнабић, обраћајући се на Форуму изразила је задовољство што већ другу годину присуствује овом скупу.

Брнабићева рекла је да ће Влада Србије обезбиједити 500 дигиталних учионица у Републици Српској, додавши да је приоритетна сарадња у образовању Србије и Српске.

- Привредни раст и јака економија долазе тек када имамо стабилност и мир и то је оно што је потребно региону. Влада Србије донијела је одлуку о томе да Србија Српској у овој години уплати средства од 9,3 милиона евра за реконструквију многих објеката широм Српске, школа, вртића, за изградњу путева  - истакла је премијерка Србије, додавши да четврта индустријска револиција и вријеме дигитализације значи више новца и бољи квалитет живота грађана.

Ана Брнабић (Фото: РТРС)

10.25 - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, након што је поздравила све присутне и организаторе Форума, истакла је да су промјене у друштву толико упечатљиве да је потребно видјети у ком правцу треба ићи даље.

 

- Захваљујући технолошким иновацијама наш свијет иде у новом правцу, омогућава нови начин комуникације и стога се треба одредити како укорак с новим достогнућима, рекла је Цвијановићева, додавши да су многе ствари увелико и бесповратно превазиђене.

Жељка Цвијановић (Фото: РТРС)

10.15 - Извршни директор Удружења економиста Републике Српске SWOT Саша Грабовац на почетку говора се захвалио предједници Српске Жељки Цвијановић и предсједавајућем Предсједништва Милораду Додику на покровитељству.

Он је истакао да је четврта индустријска револуција увелико почела, а да домаће снаге и земље региона морају одвојити додатну енергију да би ухватили корак са развијеним земљама.

- Европска комисија је 2016. године представила планове и програме за подршку дигитализације европске индустрије. Тада је процијењено да ће се дигитализацијом током пет година повећати годишњи приход европског индустијског сектора за више од 110 милијарди евра. У ЕУ је до 2030. године планирано да се инвестира 350 милијарди евра у индустрију 4.0. То нам недвосмислено говори о великој посвећености дигитализацији земаља чланица ЕУ - рекао је Грабовац.

Јахорина економски форум (Фото: РТРС)

Тема овогодишњег форума је "Економија новог доба, иновације, дигитализација и комуникационе технологије као база економског развоја".

Овом економском догађају који се одржава данас и сутра на Јахорини, присуствују предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијерка Србије Ана Брнабић, те потпредсједник Дојче Телекома Борислав Тадић.

Предсједница Републике Српске Жељке Цвијановић и премијерка Србије Ана Брнабић одржале су састанак прије отварања форума. Оне се разговарале о пројектима и будућој сарадњи.

Састанку је присуствовао и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Ту су и бројни министри, економски и привредни стручњаци, те челници јавних и приватних компанијa. Како организатори наводе, тема овогодишњег форума се, такорећи, наметнула сама по себи. Наиме, изабрали су је пратећи дешавања у окружењу.

Дигитална економија је свеприсутна и зато се настоји ухватити корак са њеним модалитетима.

Кроз девет панелa, у два дана, окупиће се велики број стручњака који ће у размјени мишљења и изношењу својих искустава и очекивања доћи до закључака који ће свима бити од користи.

Јахорина економски форум (Фото: РТРС)

Јахорина економски форум већ је постао препознатљив бренд у региону.

Више информација о Јахорина економском форуму 2019, можете наћи на званичној веб страници форума www.jahorinaforum.com и www.swot.ba.