latinica  ћирилица
23/04/2019 |  11:31 ⇒ 13:04 | Аутор: РТРС

Дигитализација шанса за цијели регион (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је ввај Форум већ успио, јер ове теме које се овдје обрађују су теме којима ће се и у будућности бавити.
Прес - Фото: РТРС
ПресФото: РТРС

Конференцију погледајте на сљедећем линку.

 - Сви морамо ухватити корак с оним што су потребе савременог доба да бисмо могли да утичено на оно што је сигуран развој у будућности. Ово је амбициозно постављена тема али ми овдје већ успјевамо да је разрадимо и већ сада знам да нас највеће реформе очекују у областои образовања - истакла је Цвијановићева.

Влада Српске је препознала дигитализацију као нешто према чему ћемо се кретати наредних година рекао је премијер Радован Вишковић.

- У наредних пар дана формираћемо једни радно тијело које ће прикупити знања и искуств у Србији у вези с дигитализацијом, а што смо договорили данас с премијерком Аном Брбабић - нагласио је Вишковић.

Додао је да ће Влада Српске изнаћи средства да реализује овај пројекат.

Вишковић је додао да осим опремања 500 учионица које је обезбиједила Србија, и Влада Српске ће обезбиједити додатне капацитете за ову сврху.

Потпредсједник Дојче Телекома Борислав Тадић изазио је задовољство што су и привредници и званичници препознали дигитализацију као шансу за читав регион.

- Имамо младе и вриједне људе, вриједне умове у региону који ће се овом питању сигурно посветити - додао је Тадић и рекао да Дојче Телеком знатно улаже у едукацију и усавршавање у овој области.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић исказао је задовољство Форумом и чињеницом да је формирано министарство које се бави овим питањем.

- Желимо да дођемо до дигиталне радне снаге и у току је реелизација програма преквалификације - додао је Рајчевић.

Извршни директор Удружења економиста Републике Српске SWOT Саша Грабовац рекао је да је тема која је данас отворена ја Јахорина економском форуму јако битна.

- Стварана је предрасуда да је дигитализација нешто што је далеко од нас - изјавио је Граховац.