latinica  ћирилица
24/04/2019 |  07:41 ⇒ 19:19 | Аутор: РТРС

Завршен Јахорина економски форум 2019 (ФОТО)

На Јахорини је завршен дводневни пословни скуп Јахорина економски форум 2019, који је организовало Удружење економиста "Свот" у сарадњи са Савезом економиста Српске под покровитељством предсједнице Жељке Цвијановић.

15.10 - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да бруто домаћи производ Српске у протеклих 18 квартала биљежи раст и да је у 2018. години тај раст износио 3,7 одсто упркос не баш повољним економским токовима у бројним земљама у окружењу и ЕУ.

- У прва два или три мјесеца ове године има одређених помјерања. Прерађивачка индустрија посебно биљежи одређене падове, али ми то пратимо и анализирамо. Од 25 чланица или подсектора у прерађивачкој индустрији девет је забиљежило пад, док остали остварују раст - прецизирао је Вишковић у разговору са привредницима на завршној панел-дискусији на "Јахорина економском форуму 2019".

Предсједник Владе Српске навео је да је покривеност увоза извозом у прва три мјесеца ове године за пола процента нижа него у 2018. години, што, како је оцијенио, није алармантно.

- Не тражимо изговоре, али чињеница је да је на пад у прерађивачкој индустрији у доброј мјери утицао пад у сектору енергетике узрокован кваром на Хидроелектрани "Дубровник", која већ три мјесеца није у погону - објаснио је Вишковић.

13.27 - Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је данас на Јахорини да је Српска, процесом увођења дуалног образовања, на добром путу да усклади своје образовање са потребама тржишта рада.

- Дуално образовање није ништа друго него спајање теорије и праксе, како бисмо оспособили наше ученике за одређене компетенције и вјештине да би по завршетку образовања били спремни за тржиште рада или за даљи наставак школовања оних који то желе - истакла је Тривићева у обраћању на Јахорина економском форуму 2019. 

13.05 - Будућност медија је у дигитализацији, али у том процесу медији и новинарство морају доживјети квалитетне, креативне и иновативне промјене како би одговорили изазовима модерног технолошког друштва, један је од закључака округлог стола "Медији у ери дигитализације и нових технологија", одржаног данас у оквиру Јахорина економског форума.

11.05 - На Јахорина економском форуму у току је и Округли сто "Медији у ери дигитализације и нових технологија".

Јахорина Економски форум 2019. - округли сто (Фото: РТРС)

10.40 - У току је специјални догађај на Јахорина економском форуму под називом "Медији и нове технологије као инструменти реализације Дејтонског мировног споразума".

10.38 - Први панел другог дана Јахорина економског форума 2019, под називом "Дуално образовање - концепт за убрзање економског развоја" отворио је модератор Александар Љубоја, генерални секретар Подручне Привредне коморе Бањалука.

Министарство просвјете и културе Републике Српске ће ускоро са Привредном комором потписати споразум који ће дефинисати практичну наставу ученика код послодаваца. Ово је данас најавила министарка просвете Наталија Тривић на панелу "Дуално образовање - концепт за убрзање економског развоја" на Јахорина економском форуму.

10.29 - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић оцијенио је на Јахорини да су дигитализација и технолошки развој од пресудног значаја за будућност сваког модерног друштва, као и да тај процес мора имати институционалну подршку.

- Будућност модерног друштва и његове привреде без дигитализације није могућа. То исто важи и за тржиште рада и капитала. Битно је и да институције и привредници схвате значај дигитализације - рекао је Петричевић током презентације теме "Индустрија 4.0 - студија случаја концерна Колектор група", која је одржана данас, завршног дана Јахорина економског форума.

Учесници ове презентације били су Валтер Лебан, члан Управе концерна Колектор Гроуп и Вјекослав Петричић, министар привреде и предузетништва у Влади Републике Српске.

Јахорина Економски форум 2019. (Фото: РТРС)

Други дан овог важног економског догађаја кроз три панела и један округли сто говорило се о дуалном образовању, е-управи као окосници развоја савременог друштва.

Округли сто био је  посвећен је медијима у ери дигитализације и нових технологија.

Јахорина економски форум окупио је више од 500 пословних људи и привредника из РепубликеСрпска, Федерације БиХ, Србије и других земаља. 

Првог дана Јахорина економског форума рад је организован кроз панеле на којима се говорило о дигитализацији пореског система, иновацијама у финансијском сектоту, сигурносним тренодовима и изазовима у дигиталној економији.

На Централном панелу разговарало се о томе какокреирати амбијент потребан за развој иновационих компанија.

Више информација о Јахорина економском форуму 2019, можете наћи на званичној веб страници форума www.jahorinaforum.com и www.swot.ba.