latinica  ћирилица
24/04/2019 |  15:43 ⇒ 19:09 | Аутор: СРНА

Вишковић: БДП Српске 18 квартала у порасту

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас на Јахорини да бруто домаћи производ Српске у протеклих 18 квартала биљежи раст и да је у 2018. години тај раст износио 3,7 одсто упркос не баш повољним економским токовима у бројним земљама у окружењу и ЕУ.
Јахорина: Радован Вишковић - Фото: СРНА
Јахорина: Радован ВишковићФото: СРНА

- У прва два или три мјесеца ове године има одређених помјерања. Прерађивачка индустрија посебно биљежи одређене падове, али ми то пратимо и анализирамо. Од 25 чланица или подсектора у прерађивачкој индустрији девет је забиљежило пад, док остали остварују раст - прецизирао је Вишковић у разговору са привредницима на завршној панел-дискусији на "Јахорина економском форуму 2019".

Предсједник Владе Српске навео је да је покривеност увоза извозом у прва три мјесеца ове године за пола процента нижа него у 2018. години, што, како је оцијенио, није алармантно.

- Не тражимо изговоре, али чињеница је да је на пад у прерађивачкој индустрији у доброј мјери утицао пад у сектору енергетике узрокован кваром на Хидроелектрани "Дубровник", која већ три мјесеца није у погону - објаснио је Вишковић.

Он је истакао да Влада Републике Српске у сарадњи са социјалним партнерима настоји да конкретним законским рјешењима растерети пословне субјекте давања за порезе и доприносе.

Вишковић сматра да треба трагати за најбољим рјешењима, те захвалио социјалним партнерима за сарадњу.

Он је подсјетио да је план рада Владе Српске конципиран у седам области и на основу потписаних меморандума са Привреном комором, Савезом синдиката и Унијом послодаваца.

- Влада је направила одређене кораке у свим предвиђеним мјерама - истакао је Вишковић и најавио да би од средине ове године за све послодавце који повећају плату својим запосленима у првој години бити враћено 70 одсто уплаћених пореза и доприноса.

Предсједник Владе рекао је да је циљ смањење директних пореза и доприноса са садашњег нивоа од 64 одсто на ниво из 2008. године.

Он је додао да је циљ и да се сви послодавци врате у законски оквир пословања када је у питању исплата плата, с обзиром на то да многи дио плата исплаћују у коверти, односно на тај износ не плаћају порезе и доприносе.

- Ако ова Влада успије за 50 одсто преполовити ове незаконитости, направићемо епохалне резултате, јер овдје је у питању игра великих бројки - истакао је Вишковић.

Наводећи да су владине мјере конципиране тако да се прошири обухват и тако подигне прилив средстава у буџету, Вишковић је констатовао да ће са порастом прилива средстава у буџету бити могуће смањење оптерећења за послодавце.

Када је у питању производња и дистрибуција крајњим потрошачима електричне енергије у Републици Српској, Вишковић је рекао да Српска, иако је то захтјев ЕУ, није отворила своје тржиште електричне енергије, јер је процјена да би цијена скочила за 30 до 50 одсто, што не би могли издржати ни становници, ни привреда.

Он је рекао да је неизбјежно да се, под притиском ЕУ, у наредних пар година, у етапама, законски раздвоје пренос и дистрибуција електричне енергије, те да се приступи дерегулацији цијена, али и истакао да отварање овог тржишта није у потпуности могуће.

- Електрична енергија је и социјално и економско питање и тако се односимо према њему - истакао је Вишковић.

Предсједник Владе Српске подсјетио је да је међу приоритетима у наредним годинама изградња енергетских капацитета из обновљивих извора енергије - воде, вјетра и сунца, што је и велика развојна шанса Републике Српске.

Најављујући да би ускоро требало да буду створене претпоставке за отпочињање изградње хидроелектране "Дабар", Вишковић је подсјетио да је о кориштењу хидропотенцијала на Дрини разговарао и са предсједником Србије Александром Вучићем.

- Замолио сам предсједника Вучића да искористи свој ауторитет да се што прије приступи изградњи хидроелектране Бук Бијела, за шта је практично све спремно - истакао је Вишковић.

Он је додао да Влада Српске настоји да нађе ефикасна рјешења за расподјелу дрвних сортимената дрвопрерађивачима те да се промијени однос када су у питању обрада дрвета и производња финалних производа од дрвета, која доноси много веће приходе.

Према Вишковићевим ријечима, Влада ће наставити да исплаћује подстицаје за пољопривреду, одмах иза пензија.

- Поносан сам што су исплате за подстицај пуштене у вријеме сјетве, кад је пољопривредницима тај новац потребан -истакао је Вишковић, наводећи да се велика пажња посвећује комплентом прехрамбеном сектору.

Вишковић је рекао да ће Влада у наредном периоду интензивирати активности за припрему пројектне документације за изградњу пута Бијељина-Требиње.

Премијер је нагласио да се низом мјера у Српској настоји зауставити одлазак младих, а као један од примјера навео је то што су у Влади запослени најбољи студенти са јавних универзитета у Источном Сарајеву и Бањалуци.

Панел-дискусијом током које је премијер разговарао са привредницима завршен је дводневни "Јахорина економски форум 2019", који је организовало Удружење економиста Српске "Свот" у сарадњи са Савезом економиста Србије.

Овогодишњи "Јахорина економски форум" био је посвећен важности окретања дигиталној економији и развоју информационо-комуникационих технологија, односно четвртој индустријској револуцији.

Покровитељи форума били су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Организатор је најавио да ће закључке са форума објавити у наредних неколико дана.