latinica  ћирилица
25/04/2019 |  09:54 ⇒ 11:26 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Српска ће усвојити измјене закона и славити 9. јануар

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да ће Српска усвојити измјене закона којима ће бити омогућено да слави 9. јануар као Дан Републике и истакао да је свима јасно да ће Српска и убудуће славити дан свог оснивања, у складу са законом и обичајима.
Недељко Чубриловић - Фото: ТАНЈУГ
Недељко ЧубриловићФото: ТАНЈУГ

Чубриловић је нагласио да је парламент 19. априла званично запримио одлуку Уставног суда БиХ којом се усваја захтјев групе делегата једног клуба у Вијећу народа Републике Српске за оцјену уставности члана Закона о дану Републике.

Он је подсјето да тај суд није разматрао захтјев Вијећа народа Српске, органа који је могао бити апелант, већ је узео у разматрање апелацију само једне групе делегата, што говори да је споран кредибилитет и право по којем поступа Уставни суд БиХ.

- Историју и чињенице не може нико мијењати и јасно је да је Српска настала 9. јануара 1992. године вољом српског народа и изабраних представника, прије почетка грађанског рата - изјавио је Чубриловић за Глас Српске.

Он је истакао да Уставни суд БиХ, у коме одлучујућу улогу имају три странца и два Бошњака, може и даље да доноси политичке одлуке, а Српска ће у складу са Уставом, ако буде требало, поново припремити нове измјене закона.