latinica  ћирилица
25/04/2019 |  16:53 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Обред "Омивања ногу" у манастиру Трескавац

На Велики четвртак, у манастиру Трескавац код Рибника, служена је Света архијерејска литургија. У присуству вјерника, епископ бихаћко-петровачки Сергије, уз служење више свештеномонаха и свештеника ове епархије, обавио је обред Омивања ногу у складу с древном и помало заборављеном богослужбеном традицијом.

У појединим патријаршијама, као у древној Јерусалимској, Руској и Грчкој патријаршији, обавља се обред Омивања ногу. У манастиру Трескавац, на Велики четвртак, вјерници из цијеле Српске, први пут присуствовали су свечаном обреду.

Свечани обред Омивање ногу обавља се по узору на Христов поступак на Тајној вечери када је у знак смирења опрао ноге својим ученицима.

- Христос је тиме показао да он није дошао да њему служе него је он дошао да служи. Онај ко жели да буде први он треба да својим смирењем да покаже осталима један образац савршене љубави - каже Предраг Вујић, вјероучитељ из Рибника.

Ово је друга година како се на Велики четвртак у Бихаћко-петровачкој епархији обавља свечани обред Православне цркве.

- Управо поруку Христову коју је он рекао да и ми једни другима перемо ноге, тако покажемо примјер. Оно што је он учинио то је примјер његов, као господар и учитељ, као онај који је први да опере слугама својим ноге, тако и ми који смо на првим мјестима и по дужности и звању, треба да покажемо примјер другима - истакао је Сергије, Епископ бихаћко- петровачки.

Током Свете архијерејске литургије, епископ бихаћко- петровачки Сергије рукоположио је ђакона Немању Росића у чин свештеника.