latinica  ћирилица
25/04/2019 |  17:51 ⇒ 18:27 | Аутор: РТРС

Филм "С руба памети" на фестивалу у Казању (ВИДЕО/ФОТО)

Филм "С руба памети" Милане Мајар у продукцији РТРС биће приказан у оквиру такмичарског програма 15. Међународног фестивала муслиманског филма, који се одржава у Казању, престоници Републике Татарстан од 24. до 30. априла.

У такмичарском програму биће приказано 55 играних и документарних остварења из различитих земаља свијета. Паралелно са такмичарским програмом уприличене су и бројне неконкурентне и специјалне пројекције, церемоније, јавне дискусије, креативни састанци, конференције, концерти, муслиманске модне ревије и други догађаје и активности.

За титулу најбољег остварења такмичиће се филмови из Француске, Њемачке, Србије, Португала, Исланда, Босне и Херцеговине, Русије, Казахстана, Киргистана, Таџикистана, Азербејџана, Јерменије, САД, Турске, Ирана, Непала, Авганистана, Бангладеша, Кеније, Мароке, Египта. Жири фестивала чине познати филмски стручњаци из десет земаља. Мото фестивала је "Дијалог култура кроз културу дијалога".

Филмски фестивал

Иако је Међународни фестивал муслиманске кинематографије у Казању првобитно замишљен као платформа за муслиманске филмске ствараоце, вјерска припадност филмских ствараоца, који су послали своја остварења није узета у обзир током процеса оизбора. Важно је да њихови филмови промовишу идеје толеранције и миротворства, као и начине за изградњу конструктивног мултикултуралног дијалога.

Казањ- Милана Мајар

Током свог постојања, фестивал је стекао статус престижног форума кинематографа, постао је незамјењив атрибут културног живота Казања, манифестације која доприноси јачању имиџа Казана као културне престонице. Фестивал су 2005. године основали Министарство културе Републике Татарстан, Извршни одбор Градске управе и градоначелник Казања и Вијеће муфтија Руске Федерације.

Казањ- филмски фестивал