latinica  ћирилица
25/04/2019 |  20:30 | Аутор: СРНА

Сарајево: Протест љекара 11. маја

Савез струковних синдиката доктора медицине и стоматологије Федерације БиХ најавио је за 11. мај мирни протест чланства у Сарајеву, наводећи да ће, уколико до тада не буду ријешени захтјеви, то бити увертира за генерални штрајк.

Предсједник Синдиката Рифат Ријад Заид рекао је данас да протест, који је најављен за 11. мај, неће угрозити пацијенте, јер ће здравствене установе радити према уобичајеном режиму током викенда, преносе федерални медији.

Заид је навео да синдикат не може да потпише нови колективни уговор из властите бранше након истека старог због тога што федерално Министарство рада и социјалне политике, односно Влада ФБиХ, одгађа да врати репрезентативност том синдикату.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је посљедица непотписивања колективног уговора неријешен радно-правни статус љекара, што је проблем који у овом случају погађа сарајевске и тузланске љекаре и директно доводи у питање њихов останак у овом дијелу БиХ, а тиме утиче и на здравствени систем.

- Ако љекари неће имати свој колективни уговор, то ће неумитно довести до осипања кадра из здравственог система - нагласио је Заид.

Он је рекао да ће протест 11. маја почети на тргу гдје је сједиште институција БиХ у Сарајеву, а потом настављен испред зграде у којој је сједиште Парламента ФБиХ.