latinica  ћирилица
29/04/2019 |  19:40 ⇒ 30/04/2019 | 07:48 | Аутор: РТРС

Предсједница Српске посјетила дјецу Дома "Рада Врањешевић" (ФОТО)

Поводом Васкрса предсједница Републике Жељка Цвијановић посјетила је штићенике Дома за дјецу без родитељског старања "Рада Врањешевић" у Бањалуци и уручила им поклоне. Обишли су просторије дома и вртић, који би требало да буде завршен на љето.

Дјеца из дома гошћу су дочекала као прави домаћини, а предсједница је на поклон донијела бицикле.

Провјерили су и чије је јаје јаче, а потом заједно су обишли и двије нове услуге у систему социјалне заштите – вртић, који ће бити завршен на љето и савјетовалиште за дјецу и њихову породицу.

- Циљ саветовалишта је превенција издвајања деце из биолошких породица, а вртића социјализација наше деце са децом из локалних заједница - рекао је Владимир Кајкут директор Дома за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић".

За вртић, Влада Српске прошле је године издвојила 100 хиљада марака. Тај пројекат кандидован је за подршку Србије, за шта ће бити обезбијеђено 200 хиљада марака.

- То је један од начина да покажемо да са локалном заједницом можемо да организујемо овакве ствари, да има људи који раде и који су оспособљени за ту врсту посла и рада с децом и институције се труде да помогну овај дом, знајући колика је улога и за збрињавање и спремање за будући живот - истакла је предсједница Српске.

У наредном периоду, биће отворене и друге услуге – прихватилиште за дјецу затечену у скитњи и станови за оне који напуштају дом. Установа је аплицирала Граду за додјелу двије стамбене јединице, које би млади користили у периоду од 6 мјесеци до годину дана по изласку из дома. Ту могућност користиће и двадесеттрогодишњи Невен Мишковић.

- Дође тај тренутак кад дијеете треба да напусти дом и ухвати га несигурност, гдје ће, шта ће. Али ево, сад су дошли у ту причу за те станове, па се човјек осјећа некако и сигурније - нагласио је Невен Мишковић штићеник Дома "Рада Врањешевић", дипломирани физиотерапеут.

У Дому је тренутно 84-оро дјеце без родитељског старања. Потребе су свакодневне, а најважније успијевају да обезбиједе уз помоћ Владе, каже Кајкут. Истиче да дом потражује око 150 хиљада марака од општина, због чега ће плаћање од највећих дужника, ставити у приоритет.