latinica  ћирилица
29/04/2019 |  19:59 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Невесиње: Младићи и дјевојаке кренули пјешке до манастира Острог

Чланови Планинарско–еколошког друштва "Зимомор" из Невесиња кренули су пјешке на поклоничко путовање у манастир Острог. Петнаест младића и девет дјевојака, упутили су се, на Васкрс, из Невесиња ка најзначајнијем центру вјерског ходочашћа на православним просторима.

Четири дана пјешачења, по херцеговачким и црногорским врлетима- за ходочаснике не предстваљају никакву потешкоћу. Киша и хладноћа, такође. Када су мотив вјера и љубав према најпоштованијем светитељу, препрека, ни одустајања нема.

- Десет година ходочастим у славу Светог Василија кренули на Васкрс из Невевесиња. 25 нас је кренуло из Невесиња, да се поклонимо слава му и милост, моштима нашег горштака, нашег Херцеговца, нашег светитеља. Први дан смо ноћили у Лаквцу, данас другу ноћ на Коритима, сутра крећемо ка селу Трепча у Црну Гору и четврто вече стижемо у доњи манастир - рекао је Милош Човило.

До манастира Острог, најсветијег и најпоштованијег мјеста за православце, посебно Херцеговце запутило се и девет дјевојака. Проблем нису ни жуљеви, ни лоше вријеме, кажу, кад су исходиште свето мјесто, и поклоњење моштима Светог Василија.

- Сложни смо као браћа и сестре. Немам замјерни и пут брзо прође. Сви смо пуни елана и кад је тешко и кад пада и грми и сијева ми смо заједно и сложни смо - додала је Маја Митрић.

План је да лаганим ходом до Острога стигну 1. маја увече. На путовању, кроз углавном опустејла села, домаћини које сретну, их зауставе, понуде одмором, јелом и пићем.

- Понуде нас и ракијим и јелом и пожеле срећу јер није баш често да сретну ходочаснике. Идемо четири дана и око 150 километара пређемо. Данас је било напорније, него иначе, али настављамо даље - истакао је Илија Зубац.

У Коритима, код Билеће, преноћиће у напуштеној школи, осушити гардеробу и згријати се топлом вечером. Ујутру настављају пут ка Острогу, уз молитву и добро расположење, које ће их пратити до манастира. Кућама ће се вратити другог маја и ближњима донијети благодат светог мјеста и молитви изречених над моштима Светог Василија Острошког и тврдошког.